Левски вкара 6 на Видима и излезе трети 19.05 | 18:41

"Сините" изненадващо станаха основен фаворит за третото място в класирането

От Иво Вецев

Левски постигна изключително убедителна победа с 1:6 над изпадналия Видима Раковски в Севлиево в мач от 29-ия кръг на Виктория ФП.

"Сините" изиграха един от най-силните си мачове през сезона като от самото начало тотално доминираха над своя съперник и логично водеха с 0:4 до 18-ата минута след голове на Димов, Калво и два Жуниор. Иво Иванов обаче реши да направи поредната си глупост с екипа на Левски и си изпроси червен картон за нарушение в наказателното поле. Ангел Русев отбеляза и намали за 1:4, но до края на полувремето Жуниор оформи хеттрика си - 1:5.

През второто полувреме темпото падна, но все пак резервата Симеон Райков отбеляза шесто попадение и фиксира крайния резултат - 1:6.

Победата над Видима не изненада никого, но пък Черноморец и Локомотив Пловдив завършиха наравно в своите мачове в днешния следобед, от което Левски се възползва перфектно и изкочи на третата позиция в класирането. Това дава право на "сините" да играят догодина в Лига Европа, но това минава през задължителна победа над Светкавица в последния кръг. В момента Йовов и компания имат 59 точки, докато преследвачите Локо Пд и Черноморец са с 57, а Литекс е с 56 след загубата от ЦСКА на "Българска армия".

Левски започна вихрено в началото и набързо реши всичко в двубоя. Започналият като титуляр Иван Цветков пусна страхотен извеждащ пас към Жуниор, който овладя топката, излъга вратаря Митев и реализира спокойно, за да даде преднина на своя тим - 0:1.

Oще преди домакините да се отърсят от бързия гол бразилският нападател реализира и второ попадение. Ужасяваща грешка в центъра на защитата на Видима позволи на Жуниор отново да се озове очи в очи с Митев и той реализира второто си попадение в срещата - 0:2.

Левски обаче не свали оборотите, а точно обратното. В 13-ата минута Цветков пусна нов страхотен пас към Жуниор, който за трети път остана сам срещу Митев. Вместо да го преодолее, той пусна наляво към Тони Калво и испанецът безпроблемно реализира на празна врата - 0:3.

Пет минути по-късно положението на Видима стана още по-тежко, след като Кристовао Рамос от дясното крило подаде пред наказателното поле, където Даниел Димов със силен удар направи 0:4.

Това обаче не попречи на Иво Иванов да извърши поредната глупост със синия екип. Той остави нападател на домакините да го изпревари, а освен това го фаулира в наказателното поле. Съдията бе безкомпромисен, отсъди дузпа за домакините, а Иванов получи директен червен картон. Ангел Русев отбеляза отсъдения наказателен удар и запази надежда, че може да загуби по-достойно в срещата.

Въпреки че "сините" останаха с човек по-малко, това не промени по никакъв начин събитията на терена и момчетата на Ясен Петров изпуснаха няколко положения чрез Рамос, Калво и Жуниор. В края на полувремето испанският техничар беше изведен чудесно по лявото крило, а той от своя страна веднага центрира в наказателното поле. Там с добро движение Жуниньо излъга вратаря и отново остана сам срещу вратата, реализирайки своя хеттрик в двубоя - 1:5.

Второто полувреме Левски реши да свали темпото, като позволи на Видима да достигне на няколко пъти в опасна близост до Пламен Илиев, но нападателите на домакините не успяха да се възползват от своите положения. От своя страна "сините" продължиха да владеят инициативата, а Жуниор на два пъти можеше да отбележи шести гол за своя тим. В 70-ата минута резервата Николай Чипев беше близо до гол във вратата на Илиев, но ударът му с глава от малък ъгъл бе спасен от капитана на сините.

Райков се появи на мястото на португалския халф Кристовао Рамос и в 77-ата минута той се отблагодари за показаното доверие. Той получи голямо пространство пред наказателното поле и лявото крило на Левски не се поколеба, стреля мощно по тревата и отбеляза шести гол за своя тим - 1:6.

След поредното попадение на "сините" темпото съвсем падна, като Левски се опита да отбележи и седмо попадение до края, но Цветков, Райков и Жуниор отново бяха неточни.

Най-четени