Левски и Рилски спортист с драматични победи в Балканската лига 30.11 | 20:28

Левски пречупи аутсайдера в Група В Напредък Рубин, а Рилецо се наложи като гост на македонския Торус

От Даниел Любомиров

Баскетболният Левски постигна 4-ата си поредна победа в Балканската лига и продължава да бъде единственият отбор в Група В на турнира без поражение.

В тренировъчната зала на "Арена Армеец" възпитаниците на Константин Папазов надвиха далеч по-трудно от очакваното аутсайдера от Сърбия Напредък Рубин със 74:72, като решителните кошове бяха реализирани 18 секунди преди финалната сирена.

Въпреки че играта бе равностойна в първата четвърт и резултатът бе 16:16, българският състав беше пълен господар на игрището през вторите 10 минути и поведе безкомпромисно с 14 точки - 47:33.

След паузата обаче играчите на Папазов бяха по-скоро зрители, отколкото дейни участници в срещата и закономерно сдадоха голяма част от преднината си - 11:19 в третата четвърт и 14:20 секунди преди края на самата среща, което означаваше равенство 72:72. В самия край обаче Хрисимир Димитров вкара два наказателни удара, за да донесе победата на Левски.

Топреализатор за българите бе Маркъс Хол с 22 точки, Димитров и Златин Георгиев се отчетоха съответно с 16 и 15 пункта. Васил Евтимов направи най-много борби за домакините - цели 13, докато Хол се отчете със 7.

За гостите от Сърбия най-резултатен бе Ацо Мандич с 24 точки, Славен Цупкович наниза 19, а Марко Радонич - 11.

Така в класирането в Група В Левски продължава да бъде лидер с 4 победи от 4 мача и има най-големи шансове да завърши на първо място преди плейофите. Втори и трети са Апоел Тел Авив и Фени Индъстрис, които имат 3 успеха и едно поражение.

Рилски спортист последва примера на Левски от по-рано днес и на свой ред постигна драматична победа над македонския Торус с 85:80 в Балканската лига. Така възпитаниците на Росен Барчовски изковаха трети успех в турнира и вече имат 7 точки, с което се покачват на втора позиция в класирането на Група А.

Рилецо има 3 победи и 1 поражение, като изостава с 1 пункт от лидера в подреждането Галил Гилбоа от Израел, който е с перфектен актив след 4-ия кръг.

Най-резултатен за победителите стана очаквано Бранко Миркович с 19 точки, а Филип Вукосавлевич добави 18, докато Мартин Маринов се отчете със 17.

Димитър Карадзовски вкара 20 точки за Торус, а Джъстин Рейнълдс наниза 17 и направи 12 борби за "дабъл-дабъл".

Домакините от Македония започнаха много силно срещата и изиграха перфектна първа четвърт, след която заслужено водеха с изразителна преднина – 33:19. Оттам нататък обаче обичайните заподозрени в тима от Самоков – Бранко Миркович и Филип Вукосавлевич поеха инициативата и главно благодарение на тях настъпи впечатляващ обрат.

Рилецо съкрати значително изоставането си в резултата на почивката, след като спечели втората част (23:17) – 42:50. Много силна трета четвърт за играчите на Росен Барчовски им помогна да излязат напред в цифрово изражение за първи път от началото на срещата – 61:59!

Заключителните 10 минути се оказаха драматични и решаващи за крайния успех на самоковци, като домакините успяха бързо да си върнат аванса в резултата и 5 минути преди края водеха със 72:65.

Рилски спортист обаче само за 100 секунди се добра до ново равенство, след като Богдан Боев направи тройка за 72:72.

В последните мигове на двубоя силни прояви на Миркович помогнаха на гостите от Самоков да затвърдят преднината си от 2 точки и дори да я увеличат за крайното 85:80.

Най-четени