Левски измъкна победата над Литекс в края 05.10 | 20:52

Страхотен шут на Райков донесе 3 точки на "сините"

От Даниел Любомиров

Великолепен гол на Симеон Райков донесе драматична и емоционална победа на Левски над Литекс в един от най-интригуващите мачове от А група през този сезон. Пред 10-ина хиляди зрители на стадион "Георги Аспарухов" двата отбора оправдаха очакванията за оспорвано и вълнуващо дерби, като доиграха срещата с десетима души.

Базил де Карвальо вкара 8-ия си гол в 8-ия си мач в 30-ата минута и даде аванс на "сините", засичайки центриране от фаул на Христо Йовов. В ситуацията не се намеси адекватно вратарят на гостите Илко Пиргов, който увисна във въздуха.

В края на първото полувреме Кристовао Рамос получи жълт картон, а само 30 секунди след подновяването на срещата след почивката португалецът бе изгонен от рефера Георги Йорданов за нарушение в половината на гостите.

Литекс се възползва от численото си предимство на терена и успя да натисне съперника, като стигна и до заслужен гол за 1:1. Георги Миланов пое топката пред наказателното поле и със страхотен удар от около 25-30 метра не остави никакви шансове на стража Пламен Илиев.

В 74-ата минута обаче Александър Цветков получи втори жълт картон за препречване на устремения напред Жоао Силва и също беше изгонен от рефера - така двата тима останаха с по десетима души на игрището.

В 79-ата минута влезе Симеон Райков и само 5 по-късно с прекрасен фалцов изстрел от ъгъла на пеналтерията, за да вкара победния гол за Левски - зрителите се наелектризираха от чудесното попадение, което се оказа и последно в дербито за 2:1.

Така Левски продължава да бъде на второ място в класирането с 22 точки - 2 по-малко от лидера Лудогорец. Литекс пък остава с 15 пункта временно на трета позиция в таблицата на Виктория футболно първенство.

Положение за Литекс

Още във втората минута гостите от Ловеч имаха отлична възможност да открият резултата, след като Исмаил Иса излезе очи в очи със стража на "сините" отляво в наказателното поле. Бившето острие на Левски обаче не можа да преодолее Илиев с диагоналния си удар и спечели само корнер.

В първите десетина минути играта се развиваше на висока скорост, като гостите малко по-добре се възползваха от владението си на топката и по-често стигаха го противниковото наказателно поле.

Отговор на "сините"

Най-опасното положение в актива на "сините" в първите 20 минути за тяхно съжаление не свърши с гол, защото Страхил Попов изби с плонж топката от краката на Прохазка. Бившият играч на Спартак (Търнава) направи самостоятелен рейд през центъра на защитата, но точно преди да стреля от точката за дузпа, загуби кълбото.

Напрежение в пеналта на Левски

Темпото на играта поспадна към 30-ата минута на двубоя, заради това пък една атака на Литекс се оказа прекалено бърза за бранителите на "сините". Отново по левия фланг гостите се оказаха опасни за своите домакини, а този път Ваюши преодоля Мюлдер. Последва центриране успоредно на голлинията, но нямаше кой да засече топката.

1:0 за домакините

Карвальо беше оставен да засече центриране от пряк свободен удар на Христо Йовов и да прати топката в мрежата. Нисичкият нападател вече има 8 гола в 8 мача от А група, като наказа увисването на вратаря Илко Пиргов, а и неправилното построяване на отбраната в "оранжево" - 1:0.

Опасен удар на Г. Миланов

Литекс пробва веднага да отговори на предизвикателството на "сините" и стигна до опасен пряк свободен удар на около 25 метра от голлинията на Пламен Илиев. Зад топката застана Георги Миланов, чийто изстрел мина на сантиметри от лявата греда на стража, който беше покрил добре ъгъла си.

Поредица от изстрели към Илко Пиргов

В самия край на първата част домакините се активизираха и направиха няколко скоростни атаки по двата фланга с дейното участие на Марсиньо и Илиян Йорданов отляво и Кристовао Рамос отдясно. Най-красивата ситуация пред Илко Пиргов бе създаена именно с рейд от Йорданов, който направи два финта и стреля по диагонала, но защитник на Литекс се намеси решително. Така на полувремето Левски се оттегли на почивка с минимална преднина.

Червен картон за Рамос

Само 30 секунди след началото на второто полувреме изненадващо реферът Георги Йорданов показа втори жълт картон за Кристовао Рамос за нарушение в половината на гостите. Ситуацията не бе особено сериозна, но съдията реши да накаже влизането отзад на португалското крило. Куриозното е, че Рамос бе предупреден официално в самия край на първата част.

Ротации в съставите

Точно преди да бъде изгонен Кристовао, Илиан Илиев пусна Орлин Старокин на мястото на Нуно Пинто. Бившият защитник на Черноморец застана на левия бек на отбраната.

Христо Стоичков първоначално пусна в игра Симеон Славчев вместо Илия Миланов, а след червения картон на домакините, заложи на Герасим Заков на мястото на незабележимия Галин Иванов.

Гол на Миланов за 1:1

В 63-ата минута след страхотен изстрел от около 30 метра националът Георги Миланов успя да матира Пламен Илиев, като топката летеше силно и в последния момент падна в долния десен ъгъл на "синия" страж за 1:1.

И Литекс остава с 10-ма души

Съдията Георги Йорданов изгони и Александър Цветков, който направи препречване срещу устремилия се в предни позиции Жоао да Силва, който замени малко по-рано Христо Йовов. Така реферът реши в 78-ата минута да изравни числено двата тима на терена, защото наказанието за Цветков изглеждаше леко пресилено, тъй като нямаше грубост или умисъл в действията му.

Резервата Райков бележи за 2:1

Великолепно изпълнение на влезлия като резерва Симеон Райков в 84-ата минута донесе нов аванс на Левски. Лявото крило на "сините" си нагласи топката на ъгъла на пеналтерията и с прекрасен удар не остави никакви шансове на Илко Пиргов - 2:1

Пропуснат шанс на гостите

Литекс можеше да изравни за втори път в срещата в 89-ата минута, когато Армандо Ваюши получи топката в наказателното поле отдясно и центрира по земя успоредно на голлинията, но Исмаил Иса от два метра на празна врата не можа да засече топката.

Състав на Левски:

На вратата на Левски очаквано застава Пламен Илиев, а пред него в защита се нарежда карето Дъстли Мюлдер, Станислав Ангелов, Ромен Ели и Нуно Пинто.

Наставникът Илиан Илиев нямаше много избор за отбраната, а и също така трябваше да реши на кого да заложи вместо наказания Владимир Гаджев в центъра на халфовата линия. В крайна сметка Роман Прохазка застава до Христо Йовов, а на дясното крило както винаги е Кристовао Рамос, който се представя на високо ниво от началото на сезона.

Последното ново попълнение на Левски Илиян Йорданов ще дебютира в титулярния състав на "сините" на лявото крило, където обикновено оперира Симеон Райков. Бившият халф на Локомотив (Пловдив) вече се разписа в шампионата, и то при първото си появяване в игра като резерва срещу Пирин (Гоце Делчев).

Марсиньо ще застане зад изнесения като чист нападател Базил де Карвальо, като схемата на "сините" ще бъде 4-2-3-1.

Състав на Литекс:

Старши треньорът на Литекс Христо Стоичков хвърля в атаката на тима си бившия нападател на Левски Исмаил Иса, който има 2 гола в 3 мача за "оранжевите" до момента. Партньорът му в предни позиции ще бъде Армандо Ваюши, който започва като титуляр във всички срещи на Литекс в А група.

Вратар на 4-кратните шампиони ще бъде очаквано Илко Пиргов, а пред него застават обичайните заподозрени защитници - Литекс заедно с Левски има най-добрата отбрана до момента със само 3 допуснати попадения.

Карето в ариегарда формират Васил Божиков, Илия Миланов, Страхил Попов и Николай Бодуров, като последните трима започнаха сред титулярите във всеки мач на тима до момента във Виктория футболно първенство.

В халфовата линия също няма изненади - Небойша Йеленкович, Александър Цветков, Георги Миланов и Галин Иванов ще създават проблеми на "синята" отбрана.

Водещи

Най-четени