Три в едно: Левски, Литекс и Стоичков - шоуто е гарантирано 05.10 | 09:47

Без съмнение дербито ще предложи освен задължителната порция здрава битка на терена, също много качествен футбол, както и гаранция за размяна на попадения

От Даниел Любомиров

Левски приема Литекс на стадион "Георги Аспарухов" в петък от 19:00 часа в голямото дерби на 8-ия кръг във Виктория футболно първенство.

"Сините" навлизат в този мач след 6 поредни победи в шампионата и едно равенство - в предишния си сблъсък с Локомотив (София) на стадион "Славия", когато в последната минута юношата на тима от "Герена" Антонио Павлов донесе точката на "железничарите".

Въпреки че вече изостава от лидера Лудогорец в класирането, Левски продължава да бъде основен претендент за свалянето от трона на "орлите" на Кирил Домусчиев.

Литекс пък засега се представя стабилно в шампионата, без излишни фойерверки - "оранжевите" започнаха да изграждат тима си предимно чрез юноши и млади футболисти и постигнаха няколко впечатляващи резултати. Най-пресен е примерът с разгрома 5:0 над Славия в Ловеч, който измести "белите" от топ 3.

Един от най-любопитните сблъсъци в българския футбол на треньорско равнище отново ще се поднови - Илиан Илиев се изправя срещу легендата Христо Стоичков. Камата за първи път ще дойде на стадион "Георги Аспарухов", откакто се завърна в родината си.

Илиев пък ще има за задача да преодолее най-високото си препятствие до момента начело на Левски, защото трудните сблъсъци за "сините" тепърва предстоят в А група.

Левски по принцип не се чувства комфортно по родните терени през месец октомври, като именно тогава ще трябва да се бори за мястото си в челото с най-силните отбори в България и през настоящия сезон - предстоят мачовете с Литекс и ЦСКА, след което следват срещи с отслабените Локо (Пд) и Миньор, за да дойде шампионът Лудогорец.

По всичко личи, че една заявка за титлата не може да мине без успех над Литекс в биткаджийското дерби на А група, както е било винаги. Миналия сезон на "Герена" двата тима направиха спектакъл, завършил 3:2 за домакините с далечния шут на Владимир Гаджев, който донесе трите точки.

Сега обаче Гаджев няма да подсилва халфовата линия на Левски заради наказанието, което изтърпява след червения картон срещу Локомотив (София). Друг отсъстващ ще бъде защитникът Костадин Гаджалов, който бе закупен от Берое и бързо се вписа в схемата на Илиев. Неговото място ще бъде заето от ветерана Станислав Ангелов, който се завръща след травма и без да е тренирал редовно.

Роман Прохазка вероятно ще се окаже важна фигура за Илиев срещу Литекс, като може и Христо Йовов да започне сред титулярите, тъй като другите опции са младите и неопитни близнаци Цоневи и Антонио Вутов. В атака засега положението е най-добре, главно заради отличната форма на Базил де Карвальо, който оправдава доверието на треньора си със 7 гола в 7 мача.

Литекс притежава много оръжия, въпреки че няма изявен лидер, но това е по вкуса на наставника Христо Стоичков. В атаката се открояват голмайсторите на клуба до момента Герасим Заков (4 попадения) и младежкия национал Александър Цветков, разписвал се 3 пъти досега.

Сред неизменните титуляри с най-добри изяви се утвърдиха Георги Миланов, Страхил Попов и Армандо Ваюши, както и несменяемият Небойша Йеленкович - именно към тях са насочени надеждите на Стоичков за контрол над средата на терена. Бившият играч на Левски Исмаил Иса има 2 гола в 3 мача и загатна, че може да се разчита на него в тежки моменти. Николай Бодуров и Илия Миланов са отличниците в защита и са сред главните "виновници" Литекс да е допуснал само 3 гола досега в шампионата - колкото е инкасирал и Левски.

Така на "Георги Аспарухов" освен два от основните заподозрени борци за титлата, ще се изправят и отборите с най-стабилна отбрана до момента в А група. "Сините" имат доста проблеми в състава си и ще трябва да разчитат също на воля и хъс на терена, докато за "оранжевите" от Ловеч напрежението е по-малко, защото никой няма да очаква от тях подвизи.

Без съмнение дербито ще предложи освен задължителната порция здрава битка на терена, също много качествен футбол, както и гаранция за размяна на попадения. Предвид доброто представяне в защита и на двата тима, вероятно този път зрителите на "Герена" няма да се насладят на 5 гола, но интригата е гарантирана.

Водещи

Най-четени