Левски пак се усмихва, Берое очарова в София 07.04 | 17:38

"Сините" прекратиха черна серия от 3 поредни мача без победа

От Иво Вецев

Левски се реабилитира в някаква степен на изстрадалите си фенове, след като днес под дъжда на "Герена" стигна до чист успех с 2:0 над силно представящия се тим на Берое, който нямаше загуба до момента през 2013 година.

Срещата беше решена през първата част, след като в 23' Йорданов успя да реализира след грешка на защитата, а Де Карвальо сложи край на головата си суша в 30'. Берое имаше доста шансове в срещата, но Пламен Илиев се намеси в самото начало два пъти и даде импулс в играта на "сините".

На полувремето феновете изпратиха с аплодисменти своите любимци, а през втората част "сините" довършиха в спокойно темпо, а старозагорци пропуснаха да вкарат поне почетен гол.

Левски съкрати аванса на Лудогорец на 1 точка, като шампионите играят с Литекс тази вечер у дома. "Сините" прекратиха поредицата си от мачове без успех и вече имат 45 точки. Беройци са с 22 точки и заема 10-о място.

Илиан Илиев направи една изненадваща промяна в състава си, като до Стефан Велев в средата на терена започна Христо Йовов, а Рене Михелич действаше между тях и единствения нападател Де Карвальо, който въпреки контузията започна титуляр. Йорданов и Родригес действаха по крилата, докато Мюлдер, Пинто, Везалов и Димов формираха защитния квартет пред Пламен Илиев.

Каядо, който се възстанови от контузия, седна на пейката до Петър Хубчев, а там беше и Иво Иванов, който до началото на сезона защитаваше цветовете на Левски. Други изненади в състава на Берое нямаше.

На хлъзгавия терен Берое се ориентира много по-добре и традиционният домакински натиск не се осъществи, като старозагорци натиснаха в началото и бяха близо до гол. На два пъти Пламен Илиев трябваше да се намесва при удари на Атанасов и Мартинсм а в 7' и напречната греда спаси "сините".

Постепенно Левски заигра по-добре иа затегна играта в полузащитата, но от играта беше изолиран Де Карвальо, до когото топки не достигаха. Така в 23' той взе нещата в свои ръце, мина покрай двама в защитата на Берое и стреля мощно от 20-ина метра. Караджов успя да парира, но топката попадна в краката на Йорданов, който насочи топката във вратата, а стражът на гостите не успя да реагира и тя се оплете в мрежата - 1:0 за домакините, въпреки че Берое започна по-добре.

Попадението даде импулс в играта на 26-кратните шампиони, а в 27' Мюлдер направи пробив в наказателното поле и стреля, но Караджов парира. Топката остана на 2 метра от голлинията и стигна до Де Карвальо, чийто удар обаче мина на сантиметри от горната греда - слаба изявя на най-резултатния играч в А група.

Той обаче се реваншира много бързо - две минути след пропуска Михелич видя свободните в наказателното Де Карвальо и Йорданов. Нападателят пропусна да овладее, но крилото успя да стигне до топката и пусна успореден на голлинията пас, а голмайсторът на първенството се метна към вратата и с коляно засече - 2:0.

Берое имаше шанс да върне едно попадение, след като Мартинс вкара във вратата на Илиев, но съдията вече беше дал сигнал, заради намеса на страничния рефер, който видя засада на нападателя. Повторенията показаха, че е възможно Нуно Пинто да е покривал засадата и гостите могат да се чувстват ощетени.

Левски пък пропусна да реши всичко в срещата, когато в 45' Родригес и Михелич комбинираха на двойно подаване, а крилото центрира отлично на метър от вратата, където обаче Карвальо действа несериозно и не успя да уцели вратата - 2:0 на почивката.

Само три минути след подновяването на играта Пламен Илиев подари топката на Андонов, който заедно с Венци Христов остана сам срещу вратаря, но пасът му бе изключително неточен и Берое пропиляха страхотния шанс. В 50' минута пък Родригес с поредния си пробив намери Велев в наказателното поле, който свали за Йовов, но неговият удар мина на сантиметри встрани.

Настъпи леко затишие на терена в следващите минути, което беше нарушено от силен удар на Мартинс в долния десен ъгъл на Илиев, който обаче успя да улови. В 63' минута пък своеобразно завръщане направи Станислав Ангелов, който замени Стефан Велев половина час преди края.

Берое продължаваше да е по-активният отбор до самия край на мача, но Андонов и Каядо пропуснаха да реализират, докато Левски можеше да направи 3:0 в своя полза, но удар на Ангелов бе спасен от Караджов в 80'.

В последните 10 минути двата отбора можеха да си разменят поне по един гол, като Христов пропусна добра ситуация в половината на "сините", докато Караджов отказа Де Карвальо и Прохазка от амбицията им да направят резултата 3:0.

Водещи

Най-четени