Левски с първа загуба на лагера в Австрия 05.07 | 18:53

"Сините" отстъпиха с 0:2 на Черноморец Одеса без своя старши-треньор Илиан Илиев

От Константин Симидчийски

Отборът на Левски претърпя първо поражение в летния подготвителен период, след като днес "сините" загубиха с 0:2 двубоя си с украинския Черноморец Одеса в Линдабрун. В първия си спаринг Левски спечели със същия резултат срещу друг тим от тази държава - Металург Донецк, но днес българите отстъпиха.

"Сините" бяха без своя старши-треньор Илиан Илиев в днешния ден, тъй като наставникът бе отлетял за Босна, за да наблюдава на живо двубоя между ФК Сараево и Хибърниън в Лига Европа. Както е известно, победителят от този сблъсък ще се изправи срещу Левски в следващата фаза на турнира.

В отсъствието на Илиев отборът бе воден от неговия помощник Николай Митов, а на вратата на българите застана капитанът Пламен Илиев. Повторен дебют със синята фланелка пък записа Станислав Ангелов, който пропусна първата проверка с Металург Донецк. Пелето зае позиция в центъра на отбраната, партнирайки си с Иво Иванов, докато Дъстли Мюлдер и Орлин Старокин заеха места на двата фланга.

Роман Прохазка, Владимир Гаджев и Марсиньо бяха разположени в средата на терена, а Кристовао Рамос и Симеон Райков действаха по двата фланга, помагайки на централния нападател Базил де Карвальо.

След скучновати първи 15 минути в Линдабрун, "сините" осъществиха първа по-добра атака в 16'. Базил де Карвальо се забави и позволи топката да му бъде избита, но това даде шанс и на Гаджев да стреля. Халфът финтира футболист на Черноморец, но бе навременно блокиран. Три минути по-късно Левски отново атакува добре, като този път изстрел на Прохазка бе спасен от украинския вратар.

Последваха силни минути за отбора на Черноморец, който на няколко пъти пренесе събитията в наказателното поле на българите. Това доведе до резултат в 28', когато резултатът бе открит. Риера матира отбраната на Левски с извеждащо подаване към Бурдужан, а последният преодоля успешно Пламен Илиев, бележейки за 0:1.

И след отбелязания гол Черноморец продължи да тормози защитата на българите, като украинците засипваха Левски с центрирания в наказателното поле пред Пламен Илиев. Така резултатът бе удвоен само седем минути по-късно, когато Бергер бе изпуснат след изпълнение на корнер и с глава простреля капитана на "сините" за 0:2. В 40' резултатът можеше да стане и класически в полза на украинците, но Роман Прохазка се намеси решително и отрази от голлинията.

На почивката треньорският щаб на Левски извърши две промени, като Иво Иванов бе заменен от Йордан Милиев, докато Владимир Гаджев отстъпи мястото си на младока Янко Ангелов. До 62' пък бяха направени още седем смени, а на терена в Линдабрун се появиха Александър Башлиев, Христо Йовов и Агиеманг Опоку, както и юношите Василев, Гочев, Тонев и Чаворски.

Дори и след извършените промени обаче "сините" не достигнаха до значително подобрение в играта си, като ветеранът Христо Йовов повиши активността на Левски в предни позиции, но без конкретен ефект. В 66' негов удар не затрудни особено вратаря Безутошний, който безпроблемно отрази в корнер. Йовов опита да обстрелва вратата и от дистанция, но също безуспешно.

В 74' Левски осъществи една от най-опасните си атаки за срещата, като в нейната основа бе ганаецът Агиеманг Опоку. Африканецът проби и намери младия Цветан Тонев, но неговият изстрел бе отразен от украинския страж. Христо Йовов получи шанс да направи голова добавка, но ветеранът не се справи по най-добрия начин.

До края до нови голове в някоя от двете врати не се стигна, като по този начин Левски отстъпи на Черноморец в отсъствието на своя старши-треньор.