Левски стигна финала в родния шампионат 19.05 | 21:25

"Сините" спечелиха трудно в Ботевград

От Иво Вецев

Левски е вторият финалист в тазгодишното издание на Националната баскетболна лига, след като в много драматичен двубой стигна до ценна победа със 100:93 над Балкан в Ботевград в мач №5 от полуфиналната серия между двата отбора.

Пред пълната зала "Арена Ботевград", в която нямаше фенове на Левски заради цената на билетите за гостуващи запалянковци (100 лева), "сините" изиграха отлична последна четвърт, в която Джоунс и Чалмарс почнаха да вкарват отвсякъде, а с ключови отигравания в защита се отчете Христо Захариев.

Носителите на Купата на България почнаха с 40:24, но след това Майк Уилкинсън получи контузия, а Николай Върбанов напусна игра заради 5 лични нарушения. Павел Маринов пък поведе своите към обрат и Балкан водеше с 5 точки преди края на третата част, но младите баскетболисти на Александър Тодоров не издържаха на напрежението.

"Сините" пък направиха уникален обрат, след като падаха в серията с 0:2 след първите два мача в Ботевград, но с отлична игра стигнаха до победата в последните три мача. Левски се справи и с контузията на Уилкинсън, който имаше 17 точки преди да получи контузия.

Най-полезен за гостите беше Джумейн Джоунс, който записа отлична последна четвърт и звърши мача с дабъл-дабъл – 29 точки и 13 борби. Чалмарс добави 24, а Брендън Хийт записа 13 точки и 11 борби. Захариев пък изигра отлична последна част, вкара общо 12 точки, но основният му принос беше в защита, където открадна 3 важни топки.

За домакините Павел Маринов записа цели 37 точки, но в края не успя да окаже влияние в двубоя, а и допусна цели 8 точки. Ноа Далман се отчете с нов дабъл-дабъл – 19 точки и 11 борби.

Във финала Левски отново се изправя срещу Лукойл Академик, след като шампионите стигнаха до 3:1 срещу Черно море в другия полуфинал.

Водещи

Най-четени