Легендата Еузебио чества 70-годишния си юбилей 25.01 | 19:10

Кратка биография на един от най-великите футболисти на всички времена

От Даниел Любомиров

Един от най-великите футболисти за всички времена Еузебио да Силва Ферейра днес навършва 70 години.

Въпреки че се отказа от футбола на 35-годишна възраст, футболната легенда е най-обичаният португалски футболист и до ден днешен. Дори успехите и отличията на Кристиано Роналдо не могат да попречат на безграничната любов на португалските фенове към Краля (така го наричат в Португалия).

Футболни специалисти смятат, че дори CR7 да спечели световна титла с Португалия, ще остане в сянката на Еузебио, който си спечелва прякорите "Черната пантера" и "Черната перла". Дори именити играчи като Фиго, Руй Коща и други не се доближават до нивото на популярност, което е стигнал бившият играч на Бенфика.

"Той беше от друга планета, просто извънземен", написа наскоро португалският журналист Педро Васко. "Ако съберете Роналдо и Фиго в едно, получавате Еузебио".

Скорост, физическа издръжливост и прецизност са само малка част от качествата, които направиха бившия футболист легенда. Дори Пеле се възхищава пред величието на "Черната пантера" като преди години заяви, че той е един от най-добрите футболисти играли някога.

Еузебио да Силва Ферейра е роден на 25.01.1942 година в Мапуто, Мозамбик. Израснал е в много бедно семейство. Като малък често изпускал училище, за да играе футбол с приятели , но с топка направена от хартия и скъсани чорапи. Баща му умира от тетанус, когато малкият Еузебио е едва на 8 години и е отгледан единствено от своята майка.

В началото на своята кариера "Краля" играе за аматьорския "Ош Брасилейрош" (Бразилците), който е кръстен по този начин в чест на великия отбор на Бразили през 50-те години.

С няколко свои приятели се опитва да влезе в отбора на "Групо Деспортиво де Лоренсо", но от клуба дори не дават шанс на младия талант да се докаже. Еусебио започва да се състезава за Спортинг Лоренсо (сателит на Спортинг Лисабон). Докато е на 16 години, от Ювентус изявяват огромно желание да го привлекат, но майка му не иска да ги пусне толкова малък в Италия.

Талантът на едва 18-годишния футболист е забелязан от скаути на кръвния враг на лисабонските "лъвове" - Бенфика. Той тайно заминава за Лисабон и подписва с "орлите" през 1960-а година.

Еузебио се радва на невероятно успешна кариера през всичките 15 години, в които играе за Бенфика. Той отбелязва 338 гола в 314 мача за отбора като от клуба издигат бронзова статуя в негова чест пред стадиона.

Бенфика е отборът, който нарушава хегемонията на Реал Мадрид на европейската сцена. Бенфика става носител на Купата на европейските шампиони през 1961-а година, прекъсвайки поредицата от 5 поредни години, в които победител е "белия балет". На финала, въпреки че Еузебио не участва, Бенфика печели с 2-1 срещу Барселона.

"Черната пантера" обаче е с високо вдигнати ръце година по късно. Той вкарва може би най-важните си два гола за клуба - във финала на Купата на европейските шампиони срещу Реал Мадрид през 1962-а година, а неговият отбор печели с 5-3 и триумфира за втора поредна година с европейската купа.

Година по-късно Милан детронира португалците, побеждавайки ги с 2-1, въпреки че Еузебио дава преднина за Бенфика още в началото на мача.

Португалският клуб губи още един финал през 65-а година - срещу другия гранд от Милано - Интер.

Освен на клубно равнище, Еузебио се представя отлично и с националния отбор на Португалия. Страната се класира за първото си световно първенство през 1966-а година в Англия. Португалия се класира трета, което и до ден днешен е най-доброто постижение на дебютант на световно първенство.

На футболния форум Еузебио прави страхотен фурор. Той става голмайстор на първенството, отбелязвайки цели 9 гола. В груповата фаза Португалия елиминира шампиона от последните два Мондиала Бразилия. Португалците разбиват и силния отбор на Унгария в групите. В същата тази група е и отбора на България, който отстъпва с 0:3 след един паметен автогол на Иван Вуцов и попадение на Еузебио и Торес. На четвъртфинала Еузебио изригва с 4 гола в мрежата на Северна Корея за невероятния обрат от 0-3 до 5-3.

На полуфинала срещу домакина Англия отборът губи с 2-1 на митичния стадион "Уембли". Боби Чарлтън отбелязва и двата гола за "трите лъва", а Еузебио се разписва за Португалия. Той напуска терена със сълзи на очите, заявявайки огорчено, че мачът е нагласен. Той се отказва от националния отбор през 1973-а година след 64 мача и 41 гола.

Интересен факт е, че Бенфика играе още един финал за КЕШ през 1968-а година срещу Манчестър Юнайтед. Мачът отново е на "Уембли", а Еузебио едва ли иска да си спомня за мачовете, които е изиграл на него. Той и Боби Чарлтън отново са голмайстори, както на световното 2 години по-рано, но също като тогава отборът на Чарлтън печели, този път с гръмкото 4-1.

Въпреки невероятния си талант, Краля прекарва почти цялата си кариера в Бенфика. По това време на власт е диктаторът Антонио Саласар, който не му позволява да приеме изключително доходоносните предложения от италиански клубове. Все пак през 1975-а година заминава за САЩ, където се подвизава в различни клубове до 1979-а година, когато се отказва от футбола.

В кариерата си като футболист на "орлите" легендата печели 11 шампионски титли и 5 купи на Поругалия. Той става 7 пъти голмайстор в първенството и три пъти в купата на шампионите. През 1968-а година става първият носител на наградата "Златна обувка" като повтаря успеха си през 1973-а. Най-значимата му индивидуална награда е "Златната топка", която печели през 1965-а година. Невероятната му бързина, убийственият му удар с десния крак и невероятната му техника са в основата той да отбележи 733 гола в 745 официални мача в цялата си кариера.

35 години след като се отказва от спортната си кариера "Краля" продължава да е близко до любимата си игра. Той помага за развитие на футбола в Португалия и Африка. Казва, че удоволствието което му доставя работата с деца е несравнимо. На 70 години Еузебио остава същия скромен човек, какъвто е бил и в юношеството си като футболист на Спортинг Лоренсо. Разликата от тогава е, че днес всеки знае кой е Еузебио, всеки играч мечтае за неговите успехи и цял свят се прекланя пред неговото величие.

Наскоро Еузебио бе изписан от болница. За 70-ия си рожден ден той си пожела най-вече здраве. От sporta.bg искрено се надяваме това негово желание да се сбъдне и той да доживее дълбоки старини.

Водещи

Най-четени