Лео Меси - Кралят на финалите 20.12 | 10:12

Аржентинският магьосник на Барселона определено знае как да прави разликата в големите мачове

От Константин Симидчийски

Аржентинският магьосник на Барселона Лионел Меси определено знае как да прави разликата в големите мачове на своя тим. В това число и финалите.

Кавалерът на Златната топка реализира две попадения за успеха с 4:0 над Сантос във финала на Световното клубно първенство, а по този начин отбелязаните от него голове във финали (в ерата Гуардиола, б.а.) набъбнаха на 15. А от общо 11 изиграни финални сблъсъка на Пептим, Меси се е разписал в 9 от тях.

Ето и всички финали на Барселона от лятото на 2008 г. насам, в които Лионел Меси е успявал (или не) да се разпише в мрежата на противника.

Купа на Краля 08/09 (1 гол) - Барселона громи с 4:1 Атлетик Билбао на "Местая", а аржентинецът се разписва при резултат 1:1, извеждайки своя тим напред. Пеп Гуардиола печели първия си трофей начело на клуба, давайки основа на последвалия требъл.

Шампионска лига 08/09 (1 гол) - най-големият мач в европейския футбол. Мястото е "Стадио Олимпико", а съперник на "лос кулес" е носителят на трофея Манчестър Юнайтед. Самуел Ето'о дава преднина на Барса, а през втората част Меси решава всичко в двубоя, отбелязвайки един от редките си голове с глава.

Суперкупа на Испания 09/10 (2 гола) - След успех с 2:1 на "Сан Мамес" в първия мач, Атлетик Билбао пристига в каталунската столица с малки шансове за трофея. Мачът очаквано завършва 3:0 в полза на Барселона, а Меси бележи третия и четвъртия гол.

Суперкупа на Европа 09/10 - Украинският Шахтьор се оказва костелив орех за Барса, удържайки 0:0 в редовното време и пращайки срещата в продължения. Там в герой за "блаугранас" се превръща Педро Родригес, като този път Лионел Меси не успява да се разпише.

Световно клубно първенство 2009 (1 гол) - Едно от попаденията на Меси, което носи най-голяма символика. Барселона се бори за своята първа световна титла до този момент, ала двубоят с аржентинския Естудиантес се оказва неимоверно труден. Южноамериканците дори са на крачка да спечелят, преди Педро да прати двубоя в продължения с късен гол. Там отново блесва Лео Меси, който отбелязва с гърди за крайното 2:1. След това из феновете на Барса тръгва приказката, че аржентинецът всъщност е реализирал със сърцето си.

Суперкупа на Испания 10/11 (3 гола) - Барселона губи с 1:3 гостуването си на Севиля на "Рамон Санчес Писхуан", но на реванша следва истинска наказателна акция в червено-синьо. Над всички отново е Лионел Меси, който реализира хеттрик за крайното 4:0, което и носи трофея на каталунците.

Купа на Краля 10/11 - Единственият загубен финал на Пеп Гуардиола до този момент. Барселона и Реал Мадрид се впускат в здрава хватка за отличието, като в редовното време победител не е излъчен. Следват две продължения от по 15 минути, където "лос бланкос" стигат до скъпоценен гол, дело на Кристиано Роналдо.

Шампионска лига 10/11 - Този път мястото е "Уембли", а съперник отново е Манчестър Юнайтед. Барса се качва за четвърти път на европейския връх, а аржентинският магьосник отново не разочарова. Меси реализира за 2:1 в началото на второто полувреме, а в последствие е и в основата на третото попадение, отбелязано по възхитителен начин от Давид Вия.

Суперкупа на Испания 11/12 (3 гола) - Противник отново е Реал Мадрид, а Меси отбелязва и в двата мача. Аржентинецът се разписа веднъж при равенството 2:2 на "Сантяго Бернабеу", след което следват и две попадения за успеха с 3:2 у дома, който носи златните медали на Барселона.

Суперкупа на Европа 11/12 (1 гол) - Ла Полга реализира първия си гол в двубой за това отличие, а за разлика от срещата с Шахтьор отпреди две години, този път Барселона има далеч по-малки проблеми, не давайки особени шансове за съпротива на португалския Порто.

Световно клубно първенство 2011 (2 гола) - Пептим разгромява Сантос с 4:0 и постига най-убедителната победа във финален мач в историята на турнира. Меси се разписва по веднъж в двете полувремена, а след сблъсъка бразилците признават, че им е бил изнесен нагледен урок по футбол.

Водещи

Най-четени