Лео Меси и Барселона със сладък триумф за Суперкупата на Испания 18.08 | 10:55

Звездата на "каталунците" Лионел Меси засенчи Кристиано Роналдо и компания и поднесе първи трофей на Барса през новата кампания

От Михаела Ганчева

Европейският клубен шампион и първенец в Примера Дивисион - Барселона постигна трудна, но изключително сладка победа над вечния враг Реал Мадрид в мача реванш за Суперкупата на Испания.

Пред стотиците хиляди погледи на препълнения "Капм Ноу", "каталунците" измъкнаха победата от момчетата на Жозе Моуриньо с 3:2 (общ резултат от двете срещи - 5:4) в голово шоу, в което над всички отново бе феноменалният Лео Меси. Дребничкият магьосник с топката се отчете с две гола и асистенция и буквално поднесе в ръце поредния трофей във витрината на Барселона в ерата Гуардиола.

Решителната среща между двата испански колоса не се отличаваше по драматичност и голови положения от първия зрелищен сблъсък на "Сатняго Бернабеу" в неделя, но гостуващият Реал така и не успя да намери лек срещу брилянтния Меси.

Страхотен негов пас изведе Андрес Иниеста сам срещу Икер Касияс в 15-тата минута на двубоя и испанецът не сбърка за 1:0, а последвалите два гола на аржентинската звезда към края на полувремето и в 88-мата минута неутрализираха опитите на мадридчани да измъкнат ценния успех. За Реал с догонващи попадения се отчетоха Кристиано Роналдо и Карим Бензема в съответно 20-тата и 82-рата минута, но те се оказаха недостатъчни да спрат устрема на Пеп Гуардиола и компания.

Феновете на Барса ще запомнят историческата вечер с още едно приятно събитие за тима - официалният дебют на новата покупка Сеск Фабрегас, който се приземи на "Камп Ноу" след двугодишна трансферна сага с вече бившия му тим Арсенал.

Гуардиола остана верен на състава, който сломи Манчестър Юнайтед на финала на Шампионската лига през май, оставяйки новите звездни покупки Алексис Санчес и Сеск Фабрегас на резервната скамейка. За "белия балет" единствената промяна в селекцията от неделната среща между двата тима бе включването на Фабио Коентрао за сметка на Марсело.

Събитията от първата среща между Реал и Барса на "Бернабеу" се повториха и снощи, като най-активен футболист в началните минути на терена бе Кристиано Роналдо, който набързо загря ръкавиците на стража на Барса Виктор Валдес. Отговорът на домакините обаче бе красноречив - в 15-тата минути Меси изведе Иниеста зад противниковата защита, а испанският национал не трепна и прехвърли технично Касияс за 1:0.

Голът на Барселона взриви трибуните на "Камп Ноу", но равенството на терена бе върнато само пет минути по-късно чрез Кристиано Роналдо, който засече топката след избит удар на съотборника Карим Бензема. Португалският ас бе на крачка от ново попадение в 26-тата минута, но чудесната реакция на Валдес успя да отклони удара му и той среща напречната греда на "каталунската" врата.

В самия край на полувремето Жерар Пике изведе с пета Меси в наказателното поле, който без проблеми премина през защитата на Реал и с лекота прехвърли Касияс, давайки гол аванс на тима си след изиграването на първите 45 минути.

Очаквано напрежението през второто полувреме на "Камп Ноу" започна да ескалира с всяка изминала минута, като качеството на игра спадна леко за сметка на тежките индивидуални сблъсъци.

Жозе Моуриньо реши да даде шанс на Кака и Гонсало Игуаин към края на срещата и смените не закъсняха да му се отплатят. Реал се върна в мача в 82-рата минута с гол на Карим Бензема, който дойде от колебливо изчистена топка след ъглов удар на Кака, но точно когато Специалния вече мислеше за тактиката си в продълженията, фамозно воле на Лео Меси постави в шах играчите на Реал броени минути преди последния съдийски сигнал.

Видимо изнервени от развитието на мача, играчите на Реал бяха в основата на масов бой, заформил се след грубо нарушение на Марсело срещу току-що влезлия Сеск Фабрегас. В опит да укроти излезлите от контрол емоции, главният рефер на срещата показа червени картони на бразилеца, Месут Йозил и Давид Вия. Мелето се пренесе и на резервните скамейки на двата тима, а помощник-треньорът на домакините Тито Виланова се оплака, че дори е бил ударен от Жозе Моуриньо.

Това обаче и за миг не помрачи празника и радостта на "каталунците", които вдигнаха първия си трофей през новата кампания, който е и трети пореден в битката за Суперкупата. Изключително успешният наставник на тима Хосеп Гуардиола пък вече може да се похвали с 11-та титла, откакто пое кормилото на Барселона.

Водещи

Най-четени