Ливърпул изненада Арсенал в дербито, Стенли с първа победа 20.08 | 19:06

Астън Вила постигна първа победа за сезона, докато Арсенал загуби у дома с 0:2 от Ливърпул

От Краси Киров

Българинът Стилиян Петров и неговият Астън Вила постигнаха първа победа за сезона в английската Висша лига. Бирмингамци победиха с 3:1 като домакини тима на Блекбърн. В дербито от втория кръг на Премиършип Ливърпул надигра с 2:0 като гост Арсенал.

С тази победа Вила постигна първия си успех пред собствена публика за есенния полусезон и вече има 4 точки в класирането. За Роувърс поражението бе второ в новата кампания, като те в много малки отрязъци от срещата изглеждаха способни да си тръгнат с нещо повече от почетна загуба.

Габриел Абонлахор със супергол в 12-ата минута откри резултата за "виланите", а Емил Хески 13 по-късно удвои преднината им. Гостите върнаха интригата в 52-ата минута с попадението на Мортен Гамст Педерсен, но Дарън Бент съкруши надеждите им в 68-ата, след като пое топката при блокиран удар на Стилиян Петров и се разписа за 3:1.

Арсенал не успя да се справи като домакин с тима на Ливърпул. Така "артилеристите" все още нямат победа в първите си два мача. Двата тима стартираха с равенство в първенството и търсеха първата си победа.

Арсен Венгер заложи на Робин ван Перси, Андрей Аршавин и Тио Уолкът в предни позиции, подпомагани от Самир Насри. Кени Далглиш пък заложи на Дирк Кайт и Анди Керъл в атака.

Двубоят бе решен в последните 20 минути, когато "артилеристите" останаха с човек по-малко. След това Кени Далглиш пусна в игра Мейрелеш и Суарес, които му се отблагодариха като изработиха и двата гола. Преди това Арсенал имаше инициативата в началото на мача, но постепенно гостите намериха верния ритъм и успяха да се възползват максимално от предимството си на терена, след като заиграха с човек повече.

Младият футболист на Арсенал Фриммпонг фаулира Лукаш Лейва в 70-та минута и получи втори жълт картон, и трябваше да напусне терена в своя дебют.

Мениджърът на Ливърпул Кени Далглиш веднага пусна в игра Раул Мейрелеш и Луис Суарес на мястото на Кайт и Керъл, в търсене на промяна. Именно след комбинация между тях двамата падна и първият гол. Мейрелеш опита да намери Суарес в наказателното поле. Резервата Мигел успя да спре паса, но при опита да изчисти топката, тя рикошира в неговия съотборник Арън Рамзи и влезе във вратата на "артилеристите".

В 87-та минута Раул Мейрелеш можеше да реши мача в полза на "мърсисайдци". Португалецът бе изведен на добра позиция от Чарли Адам, но ударът му мина над вратата. Това се случи обаче в последната минута на двубоя. След добра контра атака Лукаш, Мейрелеш и Суарес разиграха перфектно топката в наказателното поле и уругвайският нападател се разписа за 2:0 на празна врата.

Утре Мартин Петров и неговият Болтън ще посрещнат тима на Манчестър Сити от 18:00 часа. В понеделник от 22:00 часа Манчестър Юнайтед ще играе с тима на Тотнъм на "Олд Трафорд".

Резултати от останалите срещу от кръга:

Съндърланд – Нюкясъл 0:1

Евертън – К.П.Р 0:1

Суонси – Уигън 0:0