Юнайтед без Бербатов се наложи с 3:0 над Тотнъм 23.08 | 08:01

Младият Дани Уелбък се отличи с гол и перфектна асистенция за победата на "Олд Трафорд", Бербатов не взе участие в мача

От Краси Киров

Английският шампион Манчестър Юнайтед записа втори пореден успех през новата кампания във Висшата лига, побеждавайки като домакин отбора на Тотнъм с класическото 3:0.

Със сериозна заслуга за успеха на "червените дяволи" бе младият английски национал Дани Уелбек, който се отчете с гол и асистенция в първото домакинство на тима си на Острова. Уейн Рууни пък остана на крачка от юбилейно постижение за тима, реализирайки 149-тия си гол за Юнайтед в самия край на срещата. Така отборът на сър Алекс остана непобеден на "Олд Трафорд" от "шпорите" от над 22 години.

Стартовата 11-торка на сър Алекс Фъргюсън отново разочарова българските фенове, които очакваха официалния дебют на Димитър Бербатов в титулярния състав на Юнайтед за новия сезон. За сметка на Митко, шотландецът заложи на Уейн Рууни и Дани Уелбек в атака, въпреки първоначалната информация за контузия на Уелбек.

Хари Реднап пък гласува доверие на печелившия състав, който надви Хартс с 5:0 в плейофа на Лига Европа по-рано миналата седмица, с единствена промяна включването на опитния Брад Фридъл на вратата на "шпорите".

Несъмнено отборът, който започна по-настоятелно срещата бе този на домакините. За две минути "червените дяволи" се отчетоха с две бързи атаки, които обаче се разминаха от точен изстрел в очертанията на вратата на Тотнъм.

Първата истински сериозна опасност за гостите падна в 8-мата минута след добър пробив на Ашли Йънг и шут на младия Том Клевърли. Тук обаче думата си каза опитният страж Фридъл, който се намеси решително и запази вратата си суха в ранните минути на срещата. От другата страна на игрището пък младока Давид де Хеа нажежи излишно страстите с непремерена проява на самоувереност в наказателното си поле, която обаче не доведе до грижи за Юнайтед.

За Тотнъм първата добра възможност за гол дойде в 21-вата минута, но шутът на Гарет Бейл попадна в ръцете на Де Хеа.

Силите на терена се изравниха в хода на полувремето и темпото на игра се успокои след вихреното начало на домакините. Зрителите на "Олд Трафорд" станаха свидетели на размяна на добри атаки пред двете наказателни полета на отборите, преди точка на спора през първите 45 минути да сложи Джърмейн Дефо, който имаше шанс да даде ценна преднина на "шпорите" в добавеното 2-минутно продължение.

За сметка на първата част, отборът, който заигра по-добре след почивката бе Тотнъм. Момчетата на сър Алекс обаче бързо се съвзеха от натиска и сътвориха чудесна атака през центъра, завършила с изстрели на Андерсон и Рууни, които обаче не успяха да преодолеят класния Фридл.

Юнайтед все пак нанесе своя удар в 60-тата минута с брилянтна атака на младите надежди на тима. Чудесен пробив на Том Клевърли намери Дани Уелбек непокрит в наказателното поле на "шпорите", а английският национал преодоля класно стража на Тотнъм с глава, отбелязвайки първото си попадение за Юнайтед през новата кампания.

Уейн Рууни пропусна да покачи аванса на тима си след изпълнение на наказателен удар в 65-тата минута, а в следващите 5 минути футболистите на домакините буквално се изреждаха да изпробват рефлекса на Фридл на вратата на Тотнъм.

Превъзходството на Юнайтед бе узаконено в 77-мата минута, в която Андерсон за втори път прониза мрежата на съперника, като асистенцията за гола отново бе дело на представящия се отлично Уелбек, който чукна с пета топката към бразилеца.

Героят на мача  напусна терена в 79-тата минута под бурните аплодисменти на привържениците на тима, а мястото му на терена зае Хавиер Ернандес, който лекува контузия в близкия месец.

До края на срещата Юнайтед направи успеха си класически с гол на Уейн Рууни, който с лекота отбеляза 149-тото си попадение с червената фланелка след чудесен пас на опитния Райън Гигс.

Успехът постави Юнайтед сред лидерите в таблицата на Премиършип след изиграването на първите два кръга от кампания 2011-12, а поражението на Тотнъм оставя тима на Хари Реднап без точки. "Шпорите" ще имат нелеката задача да срещнат амбициозния тим на Манчестър Сити на "Уайт Харт Лейн" в следващото си изпитание във Висшата лига.

Водещи