Ливърпул срещу Юнайтед - класика в турнира за ФА къп 28.01 | 09:43

Ще успеят ли "червените дяволи" да повалят за първи път през сезона големия си съперник на "Анфийлд"?

От Даниел Любомиров

Днес най-титулуваните клубове в Англия Ливърпул и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг за втори път този сеозн, като залогът ще е място в петия кръг от турнира за ФА Къп.

Предишната среща между двата гранда на "Анфийлд" миналият октомври бе придружена от много скандали и полемики заради расисткия скандал с Луис Суарес и Патрис Евра. . Французинът се оплака, че е бил обиден на расистка основа "поне десет пъти" от нападателя на Ливърпул, който в седмиците след това бе активно защитаван от клуба си и мениджъра Кени Далглиш.

В защитата, която Ливърпул представи пред ФА, дори бе отбелязано, че думата "негро" не представлява обиден израз в Уругвай, поради което и Луис Суарес не е имал никакви намерения да накърни достойнството на Евра. Това не впечатли футболната централа на Англия и по казуса бе събран доклад от 115 страници, който разкри, че Суарес е нарекъл защитника на Юнайтед "негър" най-малко седем пъти по време на въпросния мач. В резултат уругваецът отнесе солено накзание от осем срещи, което още изтърпява.

Самият мач завърши при резултат 1:1, като попаденията бяха дело на Стивън Джерард и Хавиер Хернандес.

В третия кръг от ФА Къп Манчестър Юнайтед имаше по-тежка задача от Ливърпул, но успя да преодолее градскияси съперник Манчестър Сити след 3:2 на "Итихад Стейдиъм" благодарение отчасти на спорния червен картон за капитана на домакините Венсан Компани.

Ливърпул нямаше проблеми с третодивизионния Олдъм и го разгроми с 5:1, но и този мач на "мърсисайдци" бе опетнен с расистки изяви. Този път те бяха от страна на привържениците на Ливърпул, които отправиха обиди на расова основа към играча на Олдъм Том Адейеми, който бе докаран почти до сълзи заради инцидента.

Ливърпул няма загуба на "Анфийлд" този сезон, като на домашна сцена има записани четири победи и седем равенства. Ако беше победил Юнайтед през октомври, победата щеше да е четвърта поредна за Ливърпул пред собствена публика. От своя страна обаче, "червените дяволи" бяха спечелили предишните три сблъсъка, но и трите на "Олд Трафорд".

Тимът от града на "Бийтълс" почти не страда от контузии, като за домакините ще отсъстват наказаният Луис Суарес и Лукас Лейва, който е аут до края на сезона заради контузия на коляното. Под въпрос е и Крейг Белами, който също изпитва проблеми в коляното.

Далеч по-тежка е ситуацията в противниковия лагер. Заради различни травми ще отсъстват Неманя Видич, Нани, Дарън Флечър, Андерсон, Ашли Йънг, Том Клевърли и Майкъл Оуен. Най-вероятно в последния момент пък ще стане ясно и дали Рио Фърдинанд, Фил Джоунс и Уейн Рууни ще могат да вземат участие в дербито.

И на двата тима предстои трудна програма в следвашите седмици, която може да определи насоката на остатъка от сезона. След сблъсъка за ФА Къп, Ливърпул гостува на Уулвърхямптън, приема Тотнъм на "Анфийлд" и пътува до "Олд Трафорд" за още едно дерби с Юнайтед, но от програмата на Висшата лига. На 26 февруари е финалът за Карлинг къп, в който мърсисайдци се изправят срещу втородивизионния Кардиф, а седмица по-късно играчите на Кени Далглиш затварят тежката си серия срещу Арсенал у дома.

След визитата в Мърсисайд, на Юнайтед предстои мач със Стоук Сити, гостуване на Челси следващият уикенд преди повторния сблъсък с Ливърпул и първата среща от 16-финалите на Лига Европа срещу Аякс.

Димитър Бербатов записа може би най-голямото си постижение в Англия именно срешу Ливърпул на 19 септември 2010 година с уникалния си хеттрик, който даде победата на Юнайтед с 3:2 в мач от Премиършип. Българинът се превърна в първият играч на "червените дяволи" с три попадения срещу кръвния враг от 64 години, а второто от тях дойде след задна ножица и бе един от основните претенденти за гол на сезона на Острова.

Първия гол на Бербо срещу Ливърпул дойде още преди десет години с екипа на Байер Леверкузен. През сезон 2001/02 той се разписа при победата на "аспиринте" с 4:2 в четвъртфинал от Шампионската лига и бе основна част от тима, който стигна до финал в най-престижния европейски клубен турнир няколко месеца по-късно.

Очаква се утре обаче българинът отново да е на резервната скамейка на шампионите дори Рууни да не се успее да се възстанови навреме за сблъсъка. Въпрки многото травми Манчестър Юнайтед доказа дълбочината на състава си при победата над Арсенал миналата седмица, а Ливърпул ще опита да продължи добрата си седмица след отстраняването на Сити за Карлинг Къп.

Водещи

Най-четени