Ливърпул заслужи финала в Карлинг къп 25.01 | 23:56

Мърсисайдци преодоляха препятствието "Сити" след 2:2 на "Анфилд"

От Даниел Любомиров

Ливърпул се оказа по-достоен да играе финал в Карлинг къп от Манчестър Сити, след като двата тима завършиха 2:2 в ефектен сблъсък на "Анфилд".

В първия двубой на "Етихад Стейдиъм" мърсисайдци си спечелиха минимално предимство, благодарение на гола от дузпа на Стивън Джерард.

В реванша отново имаше спорни ситуации и драматични моменти, като двата отбора изнесоха красива продукция пред феновете, особено през второто полувреме.

Найджъл Де Йонг малко изненадващо откри резултата в 31-ата минута далечен шут, а спорна дузпа върна статуквото в 43-ата минута, реализирана от Стивън Джерард.

Въпреки че се чувстваха ощетени, "гражданите" отново поведоха в головете - в 67-ата минута Един Джеко вкара за 1:2, но само 7 по-късно Крейг Белъми ознаменува добрата си игра с ново изравнително попадение - 2:2.

Така с общ резултат 3:2 Ливърпул се класира на финала за Карлинг къп на 26-ти февруари и ще играе с Кардиф в стремежа си да спечели първо отличие от 2006-та година насам и общо 8-мо в този турнир.

Първото полувреме на "Анфийлд" се разви крайно любопитно, защото домакините имаха териториален превес, но Сити успя да се възползва от единственото си по-решително минаване на центъра и да поведе в резултата.

Като цяло Джо Харт имаше повече работа от своя опонент на вратата на Ливърпул и на два пъти трябваше да се намесва ключово, за да опази вратата си. Първо още в 6-ата минута Александър Коларов направи груба грешка и позволи на Хосе Енрике да се озове на стрелкова позиция. Изстрелът на испанския бранител обаче беше париран от стража на "гражданите".

В 22-ата минута много активният Крейг Белъми финтира двама защитници на гостите и стреля от границата на наказателното поле, но прати топката в обсега на Харт, който я отклони и отново опази мрежата си.

В 34-ата минута изненадващо на фона на поведението на двата тима Манчестър Сити поведе в резултата чрез далечен удар на Де Йонг. Давид Силва направи самостоятелен пробив през центъра и намери холандеца, който загуби равновесие, но въпреки това успя да стреля. Топката придоби неспасяема парабола и матира Хосе Рейна - 0:1 и 1:1 общ резултат.

В 42-ата минута "червените" бяха възнаградени за по-мотивираните си действия, макар и с пресилена дузпа, отсъдена от рефера Фил Дауд за игра с ръка на Майка Ричардс. Бранителят беше на пътя на удар от страна на Даниел Агер и топката срещна ръката му, което беше достатъчно за съдията.

Стивън Джерард реализира наказателния удар и възстанови паритета, а повторенията показаха, че кълбото първо се удря в крака на Ричардс, преди да направи контакт с ръката му.

Джо Харт отново отчая набезите на Ливърпул в 50-ата минута, когато след разбъркване Дирк Кайт овладя топката на точката за дузпа и светкавично стреля, като вратарят на Сити с брилянтен рефлекс изби в корнер.

Малко по-късно пък Кайт се понесе по дясното крило и малко преди да стигне аутлинията, центрира на далечната греда. Хаосът в защитата на Сити бе пълен и Стюарт Даунинг беше оставен абсолютно сам, но ударът му бе отразен от Харт.

По сценария от първото полувреме безплодният натиск на "червените" доведе до пробойни в дефанзивната им линия, от които се възползваха хитрите гости. В 68-ата минута Коларов центрира много остро към вратата на Рейна и Един Джеко намери начин да чукне кълбото в мрежата отблизо - 1:2.

Радостта на "гражданите" обаче трая сравнително кратко, защото в 76-ата минута Белъми ознаменува добрите си изяви с попадение - той направи отлично двойно подаване с Глен Джонсън, за да си освободи позиция за стрелба и не остави никакви шансове на Харт - 2:2 и 3:2 общ резултат за Ливърпул.

Адам Джонсън нахлу в пеналтерията в 80-ата минута след чудесен пас на Джеко, но Рейна заслужи аплодисменти с решителното си спасяване на удара.

В 85-ата пък бе създадена и последната голова ситуация, след като Джеко изглеждаше готов да се разпише за втори път, но с летящ плонж Агер блокира изстрела му, за да опази общата преднина на Ливърпул.

Водещи

Най-четени