Лионел Меси целуна Златната топка за трети пореден път 09.01 | 21:03

Със спечеления днес приз, Лионел Меси се нареди до настоящия президент на УЕФА Мишел Платини като вторият състезател, съумял да спечели три поредни Златни топки

От Мариян Найденов

Аржентинската суперзвезда на Барселона Лионел Меси спечели за трета поредна година Златната топка за футболист №1 в света за 2011 година, която му бе връчена на специална гала вечер на ФИФА в Цюрих. Меси получи наградата си от бразилската легенда Роналдо.

Нападателят на каталунците изпревари съотборника си Шави Ернандес и голмайстора на Реал Мадрид Кристиано Роналдо. Португалецът, както и треньорът му Жозе Моуриньо, който бе сред номинираните за най-добър треньор, не присъстваха на церемонията, заради ангажиментите си с "кралския клуб", на който утре му предстои гостуване на Малага в мач реванш за Купата на Краля.

За разлика от миналата година, когато Меси бе коронован за най-добър на планетата малко изненадващо, през тази той не остави никакви съмнения в превъзходството си. Барселона спечели пет трофея през календарната година, като единствено Купата на Краля се изплъзна от лапите на Пептим. Естествено, най-ценен за "блаугранас" бе дубълът Примера - Шампионска лига, за постигането на който отново с водеща роля бе фамозната десетка на Гуардиола.

Меси завърши кампанията с 31 гола в 33 срещи в шампионата, като не по-малко ефективен бе и в Шампионската лига, където наниза 12 гола в 13 мача, отново превръщайки се в голмайстор на турнира. Аржентинецът се разписа и във втори пореден финал на най-силния клубен турнир на континента, като феновете на "лос кулес" дълго време ще помнят и шедьовъра му срещу Реал Мадрид в първия ½-финал на "Сантяго Бернабеу".

Със спечеления днес приз, Лионел Меси се нареди до настоящия президент на УЕФА Мишел Платини като вторият състезател, съумял да спечели три поредни Златни топки, превръщайки се и в едва четвъртият, след Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен, който съумява да направи своеобразен хеттрик от отличия.

Така Меси е съвсем близо до това да стане и едноличен лидер в престижната надпревара на индивидуалния талант. След коронясването си тази вечер, 24-годишният гений има нужда от още само едно отличие, за да изпревари всички останали преди него. Постижение, което Бог знае кога ще бъде повторено или подобрено. А имайки предвид възрастта на аржентинеца, перспективите пред него са наистина сериозни.

Благодарение на Меси, Барселона стана едноличен лидер в класацията за брой спечелени Златни топки през годините, като каталунците вече са с 9 отличия, с което изпревариха италианските Милан и Ювентус, които имат по 8. С екипа на Барселона до подобна чест вече са достигали Луис Суарес (1960), Йохан Кройф (1973, 1974), Христо Стоичков (1994), Ривалдо (1999), Роналдиньо (2005) и Лионел Меси (2009, 2010, 2011).

Ето и всички носители на наградите на ФИФА за 2011 година:

Носител на Златната топка за най-добър играч:

Лионел Меси (Аржентина и Барселона)

Най-добра футболистка:

Хомаре Сава (Япония)

Най-добър треньор - мъже:

Хосеп Гуардиола (Барселона)

Най-добър треньор - жени:

Норио Сасаки (Япония)

Президентска награда на ФИФА (за цялостен принос):

Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)

Награда за феър плей:

Национален отбор на Япония - жени

Награда "Пушкаш" за най-красив гол на годината:

Неймар (Бразилия и Сантос) за попадението му в мача между Сантос и Фламенго на 27 юли 2011 г.

Отбор на годината на ФИФА и ФИФПро:

Икер Касияс (Реал Мадрид), Даниел Алвеш (Барселона), Жерард Пике (Барселона), Серхио Рамос (Реал Мадрид), Неманя Видич (Манчестър Юнайтед), Андрес Иниеста (Барселона), Шаби Алонсо (Реал Мадрид), Шави Ернандес (Барселона), Лионел Меси (Барселона), Кристиано Роналдо (Реал Мадрид), Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Водещи

Най-четени