Литекс и Ботев (Пд) не си отбелязаха гол 04.08 | 22:53

Дербито на 3-ия кръг приключи 0:0

От Даниел Любомиров

Литекс и Ботев (Пловдив) не можаха да се победят и завършиха наравно 0:0 в дербито от 3-ия кръг на А група на Градския стадион в Ловеч.

Срещата беше равностойна и ремито е закономерно, но особено през второто полувреме играта на "канарите" тотално се развали и за тях бе по-добре, че срещата приключи без регистриран гол.

Литекс създаде единствените две чисти голови положения и може би има повече основания да съжалява за пропуснатия шанс да победи евробоеца от Пловдив. Колумбийският нападател Уилмар Джордан се оказа грешникът в оранжево, защото от отлични позиции не успя да преодолее Адам Стаховяк.

Преди почивката Джордан нацели гредата с глава от 3 метра, а вратарят на Ботев попречи на топката да мине голлинията. Вторият златен шанс за Литекс дойде след подхлъзване на Елведин Джинич, което позволи на Джордан да излезе очи в очи със Стаховяк, но Йордан Христов изчисти от голлинията.

Така Литекс и Ботев (Пловдив) не можаха да решат кой заслужава повече да бъде едноличен лидер във временното класиране и продължават да си поделят първата позиция с по 7 точки.

За втори път в историята на съперничеството между "оранжеви" и "канари" се получава резултат 0:0, като предишният случай бе отново в Ловеч на 24-ти април 2004-та година.

Пълното класиране в А група след неделния ден можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

Българският национл Николай Бодуров се завърна в игра за Литекс, а старши треньорът Златомир Загорчич заложи на най-доброто, с което разполага. 10 минути преди края за "оранжевите" се появи и най-новото попълнение Станислав Генчев.

Станимир Стоилов остави Борис Галчев, Тодор Неделев и Мариян Огнянов на пейката с идеята да ги съхрани за реванша с Щутгарт в 3-ия предварителен кръг на Лига Европа. Триото се появи след почивката в Ловеч, но особено Неделев беше крайно разконцентриран и с нищо не повлия на развитието на срещата.

През първото полувреме играта очаквано беше равностойна, като и двата тима предложиха офанзивен футбол, но поддържаха отлична тактическа дисциплина. Това се отрази на броя на головите положения, които бяха твърде малко на фона на класата на изпълнителите на терена.

Реално най-чистата ситуация за гол преди почивката дойде в 29-ата минута, когато бранителите на Ботев бяха хванати неподготвени и позволиха на централния нападател на Литекс Джордан да стреля почти от упор.

Топката беше центрирана отдясно в наказателното поле и оставеният сам Джордан с глава застраши сериозно вратаря Адам Стаховяк. Кълбото се отклони в страничния стълб и се задържа пред голлинията, преди стражът да го покрие с тялото си.

На другата врата не липсваха акции от страна на "канарите", но Илко Пиргов се справяше с напрежението в наказателното си поле. Въпреки няколкото неубедителни намеси на вратаря на Литекс, ударите на гостите не го притесняваха особено, за да се стигне до попадение.

Скоростните контраатаки на Ботев не се получаваха, защото Луиш Педро и Абел Анисе не успяваха да се възползват и от малкото празни пространства, което доведе до тотална изолация на Валери Домовчийски.

Видно бе, че Тодор Неделев, Мариян Огнянов и Борис Галчев липсваха на Ботев, но Литекс не се възползва от шанса си да натрупа аванс срещу "канарите" преди почивката - 0:0 след 45 минути.

След почивката отново Литекс беше отборът, който първи стигна до чисто голово положение - в 54-ата минута Елведин Джинич се подхлъзна в най-неподходящия момент и позволи на Джордан да излезе очи в очи с Адам Стаховяк. Изстрелът на колумбиеца преодоля вратаря, но от голлинията притичалият Йордан Христов успя да изчисти.

Ботев изпитваше трудности да създава опасни атаки и това принуди Станимир Стоилов да пусне в игра Мариян Огнянов и Тодор Неделев на мястото на неефективния Луиш Педро и на изморения Георги Сърмов.

В 71-ата минута и Борис Галчев се появи на терена вместо Абел Анисе, който също правеше повече неточни отигравания, отколкото полезни за тима си.

Литекс владееше повече топката, както беше през първото полувреме, но рядко намираше пролуки в добре организираната отбрана на "канарите". Правеше впечатление, че много често ловчанлии прибягваха до далечни удари, но дори те биваха блокирани от гостите.

В 75-ата минута Джордан се освободи от опеката на трима съперници и успя да стреля, но Стаховяк парира без особени затруднения.

Тодор Неделев определено беше раконцентриран и не успяваше да помогне на тима си, а същото важеше и за Огнянов. Като цяло разиграванията на Ботев не се получаваха и за тях беше далеч по-добре, че при последния съдийски сигнал резултатът остана непроменен 0:0.

Литекс имаше повече желание да спечели дербито, но се отчете с прекалено малко голови положения, които бяха пропиляни от Джордан.

Водещи

Най-четени