Лудогорец не остави шансове на Ботев (Вр) 07.04 | 18:58

"Орлите" се наложиха с категоричното 3:0 на своя "Лудогорец Арена"

От Константин Симидчийски

Лудогорец победи с класическото 3:0 гостуващия отбор на Ботев Враца и се затвърди на второто място в шампионата на България.

Домакините доминираха по време на цялата среща и заслужено се поздравиха с успеха. Две попадение за тях отбеляза Иван Стоянов, съответно в 9-тата и 68-та минута от дузпа, а едно добави Емил Гъргоров 12 минути преди края на двубоя. Преди това той бе пропуснал и дузпа.

Така след като преодоляха шока от трите поредни загуби в първенството с успеха над Левски, сега "орлите" записаха втора поредна победа и съкратиха разликата до първото място на три точки поне за 24 часа. Ботев пък допусна шеста загуба от осем срещи през пролетта и усложни положението си в дъното на таблицата.

Срещата започна с натиск на Лудогорец, който доведе до попадение още в 9-тата минута. Гъргоров изведе хитро Иван Стоянов сам срещу вратаря на гостите и бившият играч на ЦСКА стреля точно в долния десен ъгъл на Митов за 1:0.

Това обаче не успокои домакините, които продължиха да атакуват и в 15-тата минута получиха правото да изпълнят дузпа. Иван Стоянов е изведен зад защитата на гостите, напредна, финтира Митов, който го спъна и главния съдия Христо Ристосков посочи бялата точка. Зад топката застана Емил Гъргоров, но стражът на Ботев се реваншира за грешката си и спаси.

"Орлите" продължиха с натиска до края на полувремето, но не успяха да вкарат второ попадение. В 33-тата минута положение се откри пред Светослав Дяков. Той се разходи между бранителите на Ботев, излезе очи в очи срещу Митов, стреля, но вратарят спаси. Отбитата топка падна на крака на Гъргоров, който стреля веднага, но Росен Ванков с шпагат изби от голлинията.

В 39-тата минута и Михаил Александров изпусна отлично ситуация. Барт намери Гъргоров с дълго подаване в пеналта на гостите, Бадема стреля с левия крак, Митов спаси, топката попадна в Мишо Александров, който шутира с десния крак, но вратарят на Ботев отново се намеси. Футболистите на Антони Здравков пък така и не успяха да затруднят сериозно резервният страж на лудогорци Радек Петр през първата част.

През второто полувреме те се опитаха да изравнят и направиха невероятен пропуск в 53-тата минута. Балтанов центрира от корнер, няколко играчи от двата тима се разминаха с топката, преди тя да бъде отклонена към вратата от футболист в червен екип, но Петр спаси.

Домакините обаче също не се отказаха да търсят още попадения и в 68-та минута съдията отсъди втора дузпа в тяхна полза. Гъргоров пропусна подаване, което бе насочено към него, топката стигна до Миро Иванов в наказателното поле, където Николай Маринов го фаулира. Този път Иван Стоянов не се поколеба и не пропусна от бялата точка 2:0 за "орлите".

Това попадение като че ли сломи гостите и след като Марселиньо пропусна да се разпише сам срещу Митов в 77-та минута, това стори Гъргоров в следващата атака. Той отмъкна една топка от Лъчезар Балтанов, напредна и с удар под плонжа на Митов прави преднината на Лудогорец класическа.

Най-чистата си ситуация за втората част врачани пропиляха осем минути преди края на срещата. Илия Илиев изведе Николай Христов очи в очи с Петр, но стражът на лудогорци спаси удара на Христов с ръка. В 89-та минута пък шут на Илия Илиев от пряк свободен удар срещна напречната греда на вратата на Лудогорец.

С успеха над Ботев футболистите на Ивайло Петев събраха актив от 51 точки и остават в борбата за първото място. Ботев пък се намира на 12-та позиция с 18 пункта, на 5 от зоната на изпадащите.

Най-четени