Лукойл детронира Левски в турнира за Купата на България по баскетбол 14.03 | 20:26

"Студентите" извоюваха драматичен успех с 81:80 точки във финала на турнира

От iNews.bg

Лукойл Академик постигна изключително драматична победа над тима на Левски и триумфира с Купата на България по баскетбол през тази година. Шампионите детронираха от върха именно отбора на Левски, който бе носител на трофея през миналия сезон. В столичната зала "Универсиада", "студентите" се наложиха с 81:80 точки в страхотен мач, предложил страхотен баскетбол и множество драматични моменти.

Най-резултатен за шампионите днес бе Божидар Аврамов, който показа страхотна стрелба и реализира с 21 точки, Тодор Стойков завърши с 12, а Веселин Веселинов и Травис Питърсън добавиха по 9 точки.

За тима на Тити Папазов над всички бе Арън Харпър, отличил се с "дабъл-дабъл" - 32 точки и 10 борби, а Джейсън Кроу завърши с 15 точки.

Двубоят започна изключително равностойно, като през първата част и двата тима показаха стабилна игра и не допускаха на своя противник да дръпне сериозно в резултата. Частта премина през доста равенства и разменена преднина, като в крайна сметка завърши при равенство 19:19.

Втората четвърт продължи в същото динамично темпо и разменено надмощие, стигайки се до няколко нови равенства. Лукойл дръпна първи 30:24 след страхотно представяне на младия Божидар Аврамов, който показа страхотна стрелба от зоната за трите точки. "Сините" обаче не се предаваха и бързо успяха да свалят аванса на своя противник само на 2 точки при 32:34. След малко по-добра игра в края на частта и нова страхотна стрелба на Аврамов, "студентите" все пак спечелиха втората част, завършила при 49:43 точки в тяхна полза.

След почивката Лукойл най-после успя да наложи своя ритъм и дръпна с 10 точки в първите минути. Тимът на Левски се поизнерви, но все пак успя да намали аванса на шампионите до 53:56 около четири минути преди края на частта. Преднина на "студентите" остана непроменена и в края на предпоследната четвърт, като двата тима се оттеглиха на последна почивка при резултат 63:60.

В решителната последна част Левски успя да събере последни сили и се мобилизира максимално, достигайки до равенство 70:70 шест минути преди края. От тук до края на мача събитията на терена се превърнаха в истинска драма, която двата тима предложиха на баскетболните привърженици в зала "Универсиада" и пред телевизионните екрани. Лукойл успяваше да запазва преднина от една точка, но минута преди края Левски поведе със 80:79 точки. 27 секунди преди сирената "сините" дори имаха право да изпълнят два наказателни удара, но Прийст Лодърдейл не успя да вкара в нито един от двата си опита. В ответната атака "студентите" реализираха и излязоха с точка напред, а до края на двубоя оставаха 8 секунди.

В последната атака носителят на трофея Левски успя да стигне до възможност за стрелба от зоната за трите точки, но топката не попадна в коша след стрелба на Асен Великов. Отскочилото от ринга кълбо отново попадна в ръцете на син баскетболист, а именно Павел Иванов, но той не успя да се разпише от близко разстояние и така Лукойл Академик детронира Левски, грабвайки втория по престижност трофей в българския баскетбол.

Водещи