Лукойл е първият финалист за Купата на България по баскетбол 12.03 | 20:22

"Студентите" победиха Рилски Спортис с 85:68 точки

От Методий Методиев

Лукойл Академик се класира на финал за Купа "Леденика България", след като в първия полуфинален двубой се наложи над Рилски спортист с 85:68. Най-резултатен за символчните домакини от Правец беше Брендън Хийт с 16 точки, а Девин Грийн и Доминик Джеймс приключиха съответно с по 13 и 11. Александър Груев наниза 18 точки за Рилски спортист, а Димитър Караджовски и Драгомир Мароевич приключиха с по 16 и 12.

Двубоят започна с по-добра игза за студентите, които успяха да поведат с 4-5 точки. Авансът им продължи да набъбва и до края на първата част шампионите дръпнаха с 14 точки.  В началото на втората четвърт играчите на Рилски спортист се опитаха да наваксат и стопиха 6 точки. Играчите на Лукойл академик отново бързо върнаха концентрацията си и авансът им стигна 17 точки.

Това не отчая самоковлии, които се хвърлиха да изравняват в началото на второто полувреме. Разликата падна до 9 точки, като подемът в редиците на тима, воден от Росен Барчовски продължи и Рилски спортист се приближи на 6 точки. Последва съвземане в редиците на шампионите, които отново изляззоха напред с 9 точки преди началото на последната част.

Заключителната четвърт започна силно за Лукойл Академик и преднината им пак стигна 12 точки, но Груев и Караджовски отново попариха съперника с точна стрелба от далечно разстояние за 58:66. Силите им обаче не стигнаха за повече и в оставащото време възпитаниците на Йовица Арсич демонстрираха класата и съумяха да задържат лидерството за крайното

Водещи