Льоб и Ожие претърпяха катастрофи в Австралия 09.09 | 15:30

Двамата фаворити за световната титла станаха жертви на инцидент, а лидер след днешния ден е финландецът Мирко Хирвонен

От Константин Симидчийски

Още преди началото на Рали Австралия зачестиха дискусиите около евентуалните възможности на Себастиен Ожие да прекрати хегемонията в Световния рали шампионат (WRC) на съотборника си Себастиан Льоб и да съкрати изоставането си от 25 точки в класирането.

В драматично протеклия петъчен ден, в който се изсипа сериозно количество дъжд, обаче, стана ясно, че нито един от двамата няма да бъде в състояние да се бори за победата в Рали Австралия, тъй като катастрофи отнеха шансовете им за предно подреждане.

След първия етап - 29.03-километров пробег през горите отвъд Кофс Харбър битката в челото по познат начин бе съсредоточена около фигурите на двамата французи. Льоб водеше на Ожие с 2.6 секунди, а Мико Хирвонен изоставаше с още пет от лидера.

Във втората част обаче седемкратният шампион Льоб преобърна колата си, а в четвъртия етап немислимото се случи и Ожие последва примера му, след като се блъсна в дърво.

"Не поемах никакви рискове и карах много чисто преди това да се случи", обясни по-късно Льоб. "Погледнах настрани за момент и прекалено късно видях завоя."

Ожие не се възползва от златната си възможност да се изравни на върха в класирането със съотборника си и въпреки че продължи да кара след катастрофата си, трябваше да прекрати участието си, защото температурата на водата в Ситроена му се повиши прекалено.

Така лидер след петъчния тежък ден е финландецът Мико Хирвонен с преднина от 11.3 секунди пред финландския си сънародник Яри-Мати Латвала с Форд Фиеста.

Водещи