Любо Геджев за родния ММА и предстоящия турнир Real Pain - Rising Force 14.02 | 12:33

Геджев разкри подробности пред iNews като организатор и състезател на предстоящия спектакъл на бойните изкуства

От iNews.bg

Любомир Геджев е един от най-добрите състезатели по MMA в България. Негово прозвище не е само да бъде на ринга, но и да организира и популяризира този спорт в България. Геджев е изпълнителен директор на клуб Real Pain, който организира гала вечерта - Real Pain Challenge Rising Force.

Грандиозното събитие, което се провежда с медийното партньорство на iNews.bg, ще се състои в зала 1 на НДК, в петък, от 19:00 часа. Интересът към тези събития в България расте. Самият Геджев ще участва във финалния двубой на вечерта срещу Софиан Бенчохра (Франция). iNews.bg потърси Любо Геджев, който разкри подробности около организацията на такъв голям спектакъл, както и какво да очакват феновете още от Real Pain.

 

  - С какъв спорт започна твоята кариера и как стигна до ММА?

    - Бойните спортове винаги са ме увличали. Започнах да тренирам бразилско жиу-житцу. Това продължи шест години, като успоредно с това тренирах също кик бокс и борба. След това реших да се състезавам на ММА. Първият ми двубой бе около 2004 година. Година по-късно се прибрах в България. Тогава усетих нуждата да популяризирам този спорт чрез себе си и започнах усилено да се подготвям и състезавам. Радвам се че съм се срещал с бойци, които са големи имена в този спорт.

  - Добива ли вече популярност ММА в България, защото в другите държави той отдавна е на почит?

  - Определно последните две-три години спортът стана популярен. Преди това беше популярен в конкретните среди на хората, които се занимават с бойните спортове. Докато сега гласността е по-голяма. Причината е една: често се правят състезания, говори се много за това по медиите и интернет. Освен това България като държава е малка, така че е много по-лесно феновете да се обвързват със състезателите.

  - Какви са целите на вашия клуб Real Pain?

  - Целта пред Real Pain e развитие на спорта. Нека да има повече българи състезатели, които да прославят България. Нека да има повече деца в залите вместо пред компютрите или в заведенията по моловете. Да се изгради една система на спорт, който едновременно възпитава качества като дисциплина, отдаденост и упоритост. В същото време това е много мъжки спорт. Спортовете, от които е съвкупност ММА (Жиу-житцу, граплинг, муай тай), са подходящи и за жени, и за деца. Така че, нашата цел като цяло е да се възроди културата на спорта. Ние имаме добри традиции в бойните спортове, но последните години това отива на вятъра. Това са нашите цели като клуб и федерация. В момента тренираме от понеделник до петък в 19:00 часа вечерта. Тренираме в комплекс Дескрим на ЦСКА. Имаме надежда да вземем по-добра зала, която да е по-добре оборудвана. Знае се, че в България базите ни не са много добри. Това е една от причините да няма много ученици. В момента, в който направим една хубава зала, с нови бани за мъже и жени, ще имаме по-голяма популярност.

  - Някой помага ли ви с органицията на такова грандиозно събитие като "Real Pain Challenge Rising Force"?

  - Няма да излъжа, ако кажа, че с всяка институция, която трябва да работим върху организирането на "Real Pain Challenge Rising Force", срещаме големи трудности. Никой не помага с нищо. Като изключим футбола и баскетбола, може би това е спортът с най-много фенове. Всяко едно нещо тук, в България, се постига много трудно. Нямаме подкрепа от фирмите и организациите, които се занимават с подобни неща. Болно ми е, защото се опитваме да направим нещо хубаво. Ние не извличаме никакви пари от това състезание. Ние сме само трима души, които организираме всичко. Аз, Христо Христов, който е президент на клуба, и Йорданка Петрова, която се занимава с маркетинг и реклама. Имаме спонсори, към които сме крайно благодарни за тяхната финансова помощ за организирането на гала вечерите. Като изключим това, никой не ни помага по друг начин.

  - Какво мислиш, че трябва да направи държавата, за да помогне повече на спортове като ММА?

    - Държавата може да направи едно елементарно проучване. Примерно в последните три години в кой спорт има движение и популяризиране. Ако аз съм на мястото на държавата и виждам, че някой се опитва да направи нещо, за да създава спорт, да радва феновете.... тогава да се отдели една зала с хубави условия. Този спорт изисква минимални финанси. Със заплатата на един футболист ние можем да поддържаме няколко души в бойна подготовка няколко месеца.

  - Какъв би трябвало да бъде завършеният ММА боец?

    - Като човек той трябва да е отдаден на това нещо. Да знае какъв тип характер олицетворява бойния спорт. Бойният спорт олицетворява воинът в мъжа. Той трябва да е дисциплиниран, уверен, да знае как да постига целите си без значение какво ще му коства. Да не показва агресия или уменията си от тренировките срещу хора, които нямат нищо общо с това. Трябва да бъде спокоен и уравновесен. Този спорт би трябвало да направи човека по-добър като човек. В спортно отношение ММА боецът трябва да е комплексен в няколко стила спорт. Трябва да е трениран физически. По-важното за мен е човекът в боеца. Той трябва да бъде пример за фенове и подрастващи най-вече като човек.

  - Очакваш ли скоро в България на ринга да се появят звезди като Алистър Овърийм?

    - Много хора се интересуват от това нещо. Малко сложно стои защото известните личности като Алистър Овърийм имат договори. За един такъв боец да се бие на нашите състеазния е много трудно, защото звездите са обвързани с контракти. Това, което ще предоставим на нашите фенове в следващите състезания, е, че ще викаме известни бойци, но не най-популярните в момента. Просто тези, които са най-актуални за момента, ги канят навсакъде. С времето целта е да идват много добри бойци, които да предлагат качествена техника.

  - Имаш ли информация за твоя съперник на "Real Pain Challenge Rising Force"? Какъв боец е той?

    - Нямам много информация за моя противник. Няма много ММА статистика. В интернет има само един негов двубой. Виждам, че е агресивен. Знам, че предпочита да играе в стойка. Аз се готвя, както съм се готвил винаги. Правя всичко, за да съм готов във всеки един аспект на боя.

  - Какъв човек си извън ринга?

  - Засмян, уравновесен и добър човек.

  - Какво ще посъветваш децата, които искат да спортуват, но не са се ориентирали към конкретен спорт?

    - Най-добре да се занимават със спорт, който е безопасен за тях. Пак ще започна с бразилското жиу-житцу, тъй като е много ефикасно. Възпитава в дисциплина, в характер по време на тренировките. В същото време е много забавно за деца. Няма агресия, няма го аспекта на другите бойни спортове. Аз бих ги посъветвал да започнат с този спорт и вече след това, ако искат, могат да продължат с друг спорт, за да се изградят като бойци.

  - Какво ще пожелаеш на своите фенове?

  - Пожелавам им да се насладят на бойното шоу и се надявам да ги зарадвам с боя си.

Водещи

Най-четени