Манчестър Сити разгроми носителя на трофея Порто в Лига Европа 22.02 | 21:30

"Гражданите" не се смилиха над останалите с десетима души португалци

От Даниел Любомиров

Манчестър Сити се класира за осминафиналите на Лига Европа, след като се наложи с категоричното 4:0 над Порто в реванша на "Етихад Стейдиъм".

"Гражданите" поведоха в резултата чрез Серхио Агуеро още в 19-ата секунда, като до края на първото полувреме и двата тима изпуснаха отлични положения за повече попадения. Самият Кун пък нацели горната греда в 30-ата минута, а асистиралият му в началото Яя Туре изпусна да вкара сам срещу вратаря Елтон.

В 76-ата минута една от контраакциите на Сити бе оползотворена от резервата Един Джеко, който получи пас от Агуеро и реализира за 2:0. Роландо претендираше за засада на босненеца и си изкара втори жълт картон от рефера Волфганг Щарк.

В 84-ата минута Давид Силва направи резултата класически на празна врата, а 120 секунди по-късно влезлият като смяна Давид Писаро фиксира крайното 4:0.

Така Сити продължава в следващата фаза с общ резултат 6:1 и елиминира настоящия носител на трофея, който има защо да съжалява, защото създаде ситуации пред вратата на Джо Харт, но не можа да ги реализира.

Първото полувреме на двубоя се изигра на много високо темпо, а началото му бе ударно - още в 19-ата секунда Серхио Агуеро се възползва от извеждащ пас на Яя Туре и прати топката в мрежата на Порто за 1:0.

Отаменди подари кълбото на котдивоарския национал и той без да се бави го отправи напред между други двама бранители на гостите, за да може Кун да се окаже на стрелкова позиция.

В 18-ата авансът на "гражданите" трябваше да бъде удвоен, защото този път Туре се оказа на върха на атаката и се изправи очи в очи с вратаря Елтон. Ударът на халфа обаче бе отразен от стража на Порто, а след това топката попадна в Насри. Вместо да стреля отдалеч в опразнената врата, бившият играч на Арсенал потърси подаване към Туре, който вече беше в засада.

В следващата атака Порто издебна своя шанс да притисне домакините и Валера получи подаване отляво, за да нахлуе в наказателното поле. Изстрелът му обаче беше анемичен и вратарят на Сити Джо Харт без особени проблеми предотврати опасността.

Отбраната на португалците се пропука сериозно отново в 30-ата минута, като отново Агуеро се озова очи в очи с Елтон. Вратарят излезе извън пеналтерията, но бе финтиран от Кун, чийто прехвърлящ изстрел срещна напречната греда.

Отново Кун и Туре тормозеха защитата на гостите в 42-ата минута, като аржентинецът изведе колегата си на стрелкова позиция, но притичал бранител на Порто не позволи на африканеца да стреля. Туре върна топката към Агуеро, който обаче отправи много неточен удар встрани от целта.

В заключителните секунди на полувремето Отаменди не можа да уцели вратата на Сити от добра позиция, като попречи на съотборника си Майкон да отправи изстрел и по този начин Порто не успя да изравни.

В началото на втората част гостите първи застрашиха противниковата мрежа, след като изпълниха бързо пряк свободен удар. Жоао Мутиньо подаде към Гонсалес, който от границата на наказателното поле стреля на сантиметри от дясната греда.

В 57-ата минута гол на Порто бе отменен заради засада, след като Майкон отдясно центрира прострелно в наказателното поле, а Родригес безпощадно засече топката, но от неправомерно положение.

След този момент сякаш домакините осъзнаха, че не са непробиваеми и ентусиазмът на Порто може да изведе шампиона в турнира до поне изравнително попадение. В следващите минути играта се пренесе в половината на "гражданите", но без те да дават шанс на противника си да застраши Харт.

Контраатаките на Сити бяха по-редки, но вещаеха опасности в разредената защита на португалците, която така или иначе на няколко пъти вече се пропука.

И именно в 76-ата минута Агуеро пусна топката между двама защитници в черно, за да изведе резервата Един Джеко на отлична позиция, а на босненеца му трябваше само едно докосване, за да направи 2:0.

Роландо протестираше срещу решението на рефера да зачете гола, претендирайки за засада на Джеко, но единственото, което постигна, беше да си изкара втори жълт картон и да остави съотборниците си с човек по-малко на терена.

Това беше истинският край за Порто, защото в 84-ата минута Джеко открадна топката на десния фланг, за да подаде към друг играч, появил се в последствие на терена - Пизаро. Бившият халф на Рома центрира успоредно на голлинията и намери Давид Силва на празна врата, а за испанеца не бе проблем да отбележи - 3:0.

Порто капитулира за пореден път 120 секунди по-късно, когато бранителите позволиха на Джеко да овладее пред пеналтерията и да прокара топката към Писаро, който я овладя след няколко рикошета. Изстрелът на халфа от десетина метра не остави никакви шансове на Елтон - 4:0.

Водещи