Манчестър Юнайтед взе комфортен аванс срещу Аякс в Лига Европа 16.02 | 21:58

Сър Алекс с първа победа в турнира, Атлетико Мадрид също докосва 1/8 финалите

От Даниел Любомиров

Манчестър Юнайтед постигна целта си и победи Аякс с 2:0 на "Амстердам Арена" без да изразходва голямо количество енергия в първия 1/16 финален мач от турнира Лига Европа.

"Червените дяволи", които играха с резервните си синьо-черни екипи, упражниха по-сериозен натиск единствено от началото на второто полувреме докъм 60-ата минута, което им беше достатъчно да открият резултата.

Ашли Йънг се възползва от колективна грешка в отбраната на Аякс, за да простреля вратаря на домакините Кенет Вермеер в 59-ата минута и да изведе Юнайтед напред - 0:1. В 85-ата пък чудесна контраатака, подхваната от Антонио Валенсия, завърши с прекрасен пас на Уейн Рууни към Хавиер Ернандес, който сам срещу стража на холандците не сбърка - 0:2.

Така Сър Алекс Фъргюсън постигна първата си победа в турнира Лига Европа, след като не бе участвал в по-нискоразредната надпревара на УЕФА от 1995-та година насам. Преди този мач той бе записал 4 равенства начело на Юнайтед, но сега вече спокойно може да гледа към 1/8 финалите.

Ашли Йънг и Хавиер Ернандес пък станаха първите футболисти, които реализират попадение с екипа на "дяволите" в Лига Европа, като последният преди тях бе легендарният вратар Петер Шмайхел, който се разписа през далечната вече 1995-та година.

Реваншът на "Олд Трафорд" е след една седмица.

Носителят на трофея за 2010 година Атлетико Мадрид е на крачка от участие на ⅛-финалите в Лига Европа, след като тази вечер "дюшекчиите" постигнаха убедителен успех с 3:1 при гостуването си на Лацио в италианската столица Рим.

Адриан и Фалкао на два пъти пронизаха вратата на "орлите", докато точен за Лацио след само 19 минути игра бе германският национал Мирослав Клозе. Попадението на ветерана бе и първо в срещата, но за лош късмет на наставника Еди Рея и неговите футболисти, до края на редовното време последва истинска наказателна акция на Атлетико.

В ранния мач от 1/16 финалите Локомотив Москва осъществи пълен обрат при домакинството си на Атлетик Билбао и спечели с 2:1. Муниаин изведе баските напред в 36-ата минута, но Глушаков от дузпа в 61-ата и Кайседо 10 по-късно донесоха успеха на столичните "железничари".

Миналогодишният полуфиналист в Шампионската лига Шалке стигна само до 1:1 при визитата си на Виктория в Пилзен. В 22-ата минута Дарида осигури аванс на чехите, но четвърт час преди края на срещата Клас Ян Хунтелаар донесе стратегическото реми за "кралскосините" от Гелзенкирхен.

Спортинг не се даде на Легия при тежкото си гостуване във Варшава и се добра до равенство 2:2, въпреки че на два пъти се оказваше догонващ в резултата.

Металист Харков постигна най-изразителния успех от отборите в ранния поток, след като разгроми с 4:0 Ред Бул в Залцбург, а АЗ Алкмаар спечели минимално домакинството си на Андерлехт.

Водещи

Най-четени