Манчестър Юнайтед грабна "Къмюнити шилд" след обрат срещу Сити 07.08 | 18:30

Английският шампион изоставаше с 0:2 на полувремето, но демонстрира силен характер и обърна развоя на срещата в своя полза. Димитър Бербатов изигра едва няколко минутки за своя състав

От Константин Симидчийски

Манчестър Юнайтед се поздрави със страхотна победа над градския съперник Манчестър Сити и с невероятна мобилизация след почивката успя да спечели "Къмюнити шилд". През първото полувреме възпитаниците на Роберто Манчини се възползваха от малкото си шансове за гол и чрез Джолиън Лескът и Един Джеко си осигуриха комфортен аванс в резултата. След почивката обаче преобразените "червени дяволи" не позволиха да бъдат отдалечени от трофея и благодарение на попадението на Крис Смолинг и двата гола на Нани постигнаха пълния обрат - 3:2.

Португалското крило се възползва от изключително досадна и недопустима грешка в отбрана на "гражданите" в 93-ата минута, за да отнеме топката и да преодолее безпомощния Джо Харт - 3:2 за Юнайтед в незабравим за феновете на тима спектакъл на "Уембли". Димитър Бербатов влезе в игра в 89-ата минута на мястото на Даниел Уелбек, който не впечатли особено с изявите си на терена.

Срещата започна доста вихрено и още до 5-ата минута шампионите създадоха две опасни разбърквания в наказателното поле на Сити, при които имаше реален шанс да бъде отбелязан гол, но вратата на Джо Харт оцеля. Най-близо до точен изстрел беше Рууни в 4-ата минута, но кълбото бе изчистено от голлинията - силният старт на Юнайтед напомняше на полуфинала миналата година, но тогава не се стигна до позитивен резултат от тима на Сър Алекс.

В минутите след това английският шампион изглежда се чувстваше по-комфортно на "Уебмли", докато футболистите на Роберто Манчини на практика нямаха удари по посока пазената от Давид Де Хеа врата. В 37' обаче се стигна до откриване на резултата, когато Сити реализира след изпълнение на статично положение. При на пръв поглед неособено опасна ситуация центрирането на Давид Силва в наказателното поле на Де Хеа сякаш препарира младия испански страж. Междувременно Лескът се извиси, въпреки опеката на Смолинг и Фърдинанд, което му позволи да отклони кълбото в мрежата на Юнайтед пред невярващите погледи на феновете - 0:1.

Въпреки полученото попадение на терена Юнайтед имаше превъзходство и се очакваше да се отърси от шока на изненадващия пасив в резултата. Вместо това с втория си точен удар в мача Сити направи решителна крачка към победата - коварен изстрел от 25 метра на Джеко се оказа прекалено предизвикателство за Де Хеа, който позволи на кълбото да влезе в мрежата му - 0:2.

През втората част обаче настъпи пълен обрат в полза на Манчестър Юнайтед, което едва ли и бе очаквано от повечето привърженици на носителя на ФА Къп. Всичко започна в 51', когато Лескът върна жеста на Смолинг и не го покри при едно центриране от статично положение, в резултат на което бранителят на Юнайтед необезпокоявано засече топката в мрежата на Харт - 1:2.

"Червените дяволи" демонстрираха силно присъствие на духа и само шест минути след първия си гол, стигнаха до равенството, благодарение на изумителна многоходова комбинация пред наказателното поле на Сити. В размяната на пасове участваха Рууни, Клевърли и Нани, като португалецът се оказа на стрелкова позиция в малкия пенал и технично преодоля Харт за 2:2.

В оставащото време до края на редовните 90 минути сякаш ентусиазмът на Юнайтед надвишаваше физическите им сили да преследват победа на всяка цена, като с приближаване на последния съдийски сигнал ставаше ясно, че възпитаниците на Сър Алекс са доволни и на равенство преди продълженията. В 89-ата минута пък Бербатов се появи в игра на мястото на Уелбек, а активизирането на "гражданите" в края ги изведе до два-три нелоши удара към Де Хеа, който бе непоколебим в спасяванията.

Червената част от трибуните на "Уембли" обаче изригнаха в даденото от рефера продължение на срещата, когато Нани се възползва от груба грешка на Венсан Компани и се превърна в герой за "дяволите".

Една високо изчистена топка в 93-ата минута стана причина за нелепо неразбирателство на централната линия между Компани и Лескът, които позволиха на Нани да овладее и да се озове сам срещу Джо Харт. Португалецът без проблеми преодоля стража на Сити и на празна врата донесе вълнуващия успех на Юнайтед.

Водещи

Най-четени