Мария Шарапова триумфира с втора титла за годината 22.08 | 10:00

Рускинята надделя над Йелена Янкович на финала в Синсинати, с което и се реваншира за загубата си от Ким Клайстерс преди година

От Константин Симидчийски

Мария Шарапова надделя в битката на двете бивши номер 1 с Йелена Янкович и триумфира с втора титла за 2011, печелейки силния турнир в Синсинати, САЩ.

Представителката на Русия загуби първия сет, но в следващите две части повиши нивото на играта си и триумфира с резултат 4-6 7-6(3) 6-3, а сблъсъкът продължи цели 2 часа и 49 минути. В течение на мача бяха регистрирани и общо 16 пробива от страна на двете състезателки, които не бяха никак стабилни при свой сервис.

Мария Шарапова пък се реваншира за загубения финал в Синсинати през 2010, когато рускинята отстъпи на Ким Клайстерс. За Йелена Янкович това бе втори финал на WTA турнир през този сезон, но за нейн лош късмет - втори пореден загубен такъв.

Първият сет на мача завърши изненадващо в полза на Янкович, имайки предвид, че Шарапова дръпна с 4-1 гейма в своя полза. Последва обаче внезапен срив в играта на рускинята, което позволи на Янкович да излезе с едни гърди напред.

Колебливото представяне на Шарапова продължи и в началото на втория сет, когато Янкович рано поведе с пробив за 2-0. Последва истинска битка на корта, в която двете тенисистки доведоха развоя на сета до тайбрек. Там Маша пое инициативата и насочи двубоя към решаваща трета част, която трябваше да определи новата шампионка в Синсинати.

Третият сет стартира по начин, често характерен за женския тенис като цяло. Двете състезателки си размениха цели шест пробива, преди Шарапова все пак да задържи подаването си за 4-3. Следващите два гейма също бяха записани на нейната сметка, което и в крайна сметка и донесе трофея след успех с 2-1 сета.

По този начин Мария Шарапова си тръгва от Синсинати с 360 000 долара от наградния фонд на турнира и 900 точки за световната ранглиста на WTA, които ще я изкачат до 4-та позиция сред дамите в тениса. Спечелените от Йелена Янкович точки пък ще и помогнат да се добере до №11 в света, но сръбкинята продължава да е без спечелен турнир през настоящия сезон.

Водещи

Най-четени