Шарапова и Янкович се класираха на финала в Синсинати 21.08 | 10:35

Така сблъсъкът за титлата се превръща в двубой на две бивши номер 1 в света

От Константин Симидчийски

Финалът на силния тенис турнир в Синсинати при жените ще бъде белязан от сблъсък между две бивши номер 1 в световната ранглиста - Мария Шарапова (Русия) и Йелена Янкович (Сърбия).

Това стана възможно, след като Шарапова се справи със сънародничката си Вера Звонарьова във фазата на 1/2-финалите, докато Янкович подчини представителката на Германия Андреа Петкович. За Мария Шарапова това ще бъде и втори пореден финал в Синсинати, след като през миналата година тя отстъпи на Ким Клайстерс.

Успехът не дойде лесно за Маша, след като тя трябваше да изиграе три сета срещу своята сънародничка, преди все пак да стигне до крайния успех с 2-6 6-3 6-3. Звонарьова започна по-добре двубоя и навлезе по-бързо в ритъм, което й позволи да се доближи до финала след спечелената първа част.

В последствие обаче Шарапова наложи играта си и това веднага пролича ясно на корта, където Маша бе доминиращата тенисистка. Звонарьова не успя да намери отговор на агресията на своята опонентка, като в крайна сметка преклони глава и стегна багажа си за дома.

В другия 1/2-финал Йелена Янкович срази в два сета игралата чудесно в турнира до този момент Андреа Петкович, побеждавайки я с 7-6(4) 6-1. Преди двубоя германката се оплакваше от сериозни болки в едното коляно, което и в крайна сметка не й позволи да се бори на сто процента срещу силната си съперничка.

До този момент Мария Шарапова има сериозно превъзходство над Йелена Янкович в преките двубои, водейки с 5-1 победи в своя полза. През 2011 Шарапова вече има една титла на своята сметка, след като рускинята триумфира на турнира в Рим.

Най-четени