Марк Селби влезе в клуба на легендите с триумф в Мастърс 21.01 | 13:58

Веселяка от Лестър постигна забележителна трета титла от престижния турнир

От Даниел Любомиров

Световният номер 1 Марк Селби отново доказа, че в момента заслужава да бъде определян като най-добрият майстор на щеката, след като надви миналогодишния шампион на Мастърс Нийл Робъртсън с 10:6 в напрегнат финал.

Препълнените трибуни на "Александра палас" се насладиха на дуела между двама от най-ефективните и най-офанзивни играчи, като самият мач продължи около 5 часа. Решаваща за победата на Селби се оказа следобедната сесия, след която той се оттегли с аванс от 5:3, а след това бързо го увеличи на 8:3.

Вместо да се обезкуражи обаче, Робъртсън показа, че няма лесно да сдаде титлата си и спечели 3 последователни фрейма, за да върне интригата на масата при 8:6. Последвалите две партии се проведоха предимно чрез сейфти удари и не се направиха големи серии, но напрежението видимо бе огромно, като по-корав се оказа именно Селби.

Така световният номер 1 безкомпромисно доказа, че титлата от Шампионата на Обединеното кралство преди месец не е спечелена случайно - той стана първият играч от 10 години насам, който успява да триумфира последователно в UK Championship и Мастърс (последният до този момент с такова постижение е Марк Уилямс).

Снукър средите вече говорят за следващото предизвикателство към лидера в ранглистата - "Тройната корона" в джентълменския спорт, която се събира с победи именно в Шампионата на UK, Мастърс и Световно първенство.

7 души са осъществявали кариерна "Тройна корона" - Стивън Хендри, Рони О'Съливан, Джон Хигинс, Стив Дейвис, Марк Уилямс, Алекс Хигинс и Тери Грифитс. Само трима обаче - Хендри, Дейвис и Уилямс - са го постигали в 1 сезон, като сега Селби има шанс да стане едва четвъртият в историята на снукъра.

Веселяка от Лестър вече има три трофея от Мастърс за само 6 години срок - така той се присъединява към елитната компания на Клиф Торнбърн, Стив Дейвис, Стивън Хендри, Пол Хънтър и Рони О'Съливан с три или повече отличия от Мастърс-а.

Робъртсън се бори доблестно до самия край, но не можа да стане едва четвъртия играч в историята (след Торнбърн, Хендри и Хънтър), който успешно защитава титлата си от престижния турнир.

Селби направи единствения си сенчъри брейк (102 точки) в надпреварата именно във финала с Машината от Мелбърн, който пък вече се бе отчел с цели 6 "стотици". Високият стандарт на срещата обаче не бе застрашен от липсата на много сенчъри-та, защото играчите компенсираха с многобройни серии между 50 и 90, които бяха изковани с много усилия.

"Тази вечер Марк наказа всяка една моя грешка и заслужено спечели", призна Гръмотевицата от Австралия веднага след края на срещата. "Когато намалих до 8:6, си помислих, че имам шанс, но той приключи мача по шампионски".

"Всички казаха, че съм се промъкнал към победата в Шампионата на Обединеното кралство, затова сега исках да спечеля Мастърс със стил и смятам, че го направих до известна степен", заяви щастливият Селби.

"Нийл е изключителен шампион и в момента е един от най-добрите без никакво съмнение, а и преди финала беше определено най-класният играч на турнира. Такива като него ще направят трудна задачата ми да спечеля световната титла", завърши световния номер 1.

Водещи

Най-четени