Матеус: Българските футболисти имат странични интереси, които им пречат 02.09 | 12:25

Немският специалист сподели, че когато някой футболист в България отбележи два гола, тогава всички го сравняват с Лео Меси

От Краси Киров

Българският селекционер Лотар Матеус даде обширно интервю пред медиите вчера по повод на домакинството на трикольорите ни тази вечер на Англия от 21:15 часа на стадион "Васил Левски".

Британският таблоид "The Sun" посвети обширен материал на легендата на националния отбор на Германия и отдели специално внимание на неговото мнение за реалността във футбола в страната ни.

"Когато някой в България вкара два гола, го сравняват с Меси и си вярват", сподели Матеус. "В България играчите си мислят, че са велики. Това е проблем."

Изданието припомня на читателите си, че бившият титуляр на Байерн Мюнхен и Интер е рекордьор по мачове за Бундестима и той самият признава, че като футболист се е справял по-добре, отколкото като мениджър.

"Българските играчи имат мечти и не виждат реалността. А тя е, че нито един български отбор не се класира за Лига Европа или Шампионската лига. Това е тяхното ниво - във футбола очите ми винаги са широко отворени."

"Надявам се нещата да се променят, но съм честен с президента на българската федерация - ще работя отблизо с клубовете и играчите, но не можеш да промениш нещо само за осем месеца, защото са нужни години."

"Много ще съм щастлив, ако се класираме за Европейското първенство. Имаме малък шанс, но трябва да победим Англия. Искам да се класирам за Световното първенство в Бразилия, но това са мечти."

"Реалността е напълно различна - българите мислят, че все още имат отбора, който се класира на 4-то място през 1994-та, но времената са се променили. Играчите сега не са като от онази ера. Както казах, който отбележи гол се смята за герой и точно това им посочих преди два дни на лагера. Трябва да започнат да гледат отстрани на ситуацията."

"Например всеки професионален футболист в Германия е гледал финала в Шампионската лига между Манчестър Юнайтед и Барселона - тук, в България, обаче, играчите имат прекалено много странични интереси."

"Недостатъчно от националите на България играят в чужбина и това трябва да се промени - според мен някои от тях са достойни да се подвизават в Германия или Англия, макар и не в първите пет отбора."

Според "The Sun" най-известните играчи на "лъвовете" тази вечер ще бъдат капитанът на Астън Вила Стилиян Петров и крилото на Болтън Мартин Петров. Таблоидът подчертава, че Матеус не е успял да убеди Димитър Бербатов да прекрати самоналоженото си национално изгнание.

"Това е един мач, ние сме домакини, мотивирани сме и това е най-важното събитие за футболна България през годината. Това е нашият последен шанс да се класираме, няма значение, че играчите на Англия са по-класни. Ние не сме подложени на напрежение. Трябва да вярваме в себе си, но моите очи са широко отворени и съм реалист - няма как да сравняваме титулярите. Англия разполага с отлични футболисти, а Рууни е един от най-добрите в света."

"Хората винаги ми говорят за съперничеството между Германия и Англия - няколко пъти сме отстранявали англичаните с дузпи, а миналата година на Мондиала постигнахме разгром. Знам, че имахме късмет, когато голът на Лампард не бе признат, но не очаквайте много съпричастност от мен, защото Англия имаше късмет през 1966-та година. (На финала на Световното първенство през тази година на "Уембли" при 2:2 в продълженията Джоф Хърст шутира към немската врата, топката удря горната греда и тупва пред или зад голлинията - повече от 40 години продължават дискусиите за това дали наистина е имало гол, но съдията го признава и Англия печели в последствие с 4:2. Това попадение е известно като "призрачния гол", а Хърст става единственият играч, реализирал хеттрик на финал на Мондиал.)

"Капело е щастлив, че разполага с такива играчи и най-вече с такива ресурси. Англия съвсем заслужено е четвърта в ранглистата на ФИФА, защото разполага с прекрасни треньори и съоръжения. В България имаме още двама треньори и един наставник на вратарите - без хора за фитнеса. Няма пари за спонсориране на българския футбол - стадионът, на който ще играем с Англия е на 60 години (през 2003-та стадион "Васил Левски" беше реновиран, за да бъде приведен в този си вид и с капацитет от малко над 43 000 места)."

Матеус си спомня с удоволствие полуфиналът между Англия и Германия на Мондиала в Италия през 1990-та година, когато след 1:1 в редовното време и продълженията, Бундестима печели с 4:3 при дузпите.

"Беше страхотен мач. Пол Гаскойн плака, след като получи втория си жълт картон (в 99-ата минута), но той не бе единственият англичанин, който пророни сълзи онази нощ."

"Пазя си добрите и лошите спомени, защото имам много и от двата вида. Помня финала в Шампионската лига между Байерн и Манчестър Юнайтед през 1999-та година, когато те вкараха два гола в добавеното време."

"Като професионален футболист съм имал страхотна кариера 22 години. Естествено, че като мениджър не съм на нивото, което бях като футболист, но все още се наслаждавам на живота си. Великите играчи не винаги стават велики треньори. Спечелих титлата с Партизан, а в Шампионската лига победихме Нюкасъл и винаги си мисля, че помогнах на отбора да се развива."

"Надявам се да ми бъде даден шанс в България и винаги ще бъда честен. Винаги ще държа очите си широко отворени", завърши Матеус.

Водещи

Най-четени