БФС няма да удължава договора на Лотар Матеус 19.09 | 16:53

Немският специалист няма да бъде треньор на националите ни повече, Михаил Мадански го сменя за мача с Уелс

От Даниел Любомиров

Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви на пресконференция днес, че договорът на националния селекционер Лотар Матеус няма да бъде удължен. Както е известно, немският специалист имаше устно споразумение с българската федерация за продължаване на контракта му до 2013-та година, но заради двете загуби в най-важните мачове с Англия и Швейцария, той ще бъде освободен.

Наставникът на младежкия национален отбор Михаил Мадански временно ще води националите ни в последната среща от евроквалификациите с Уелс и контролата с Украйна през октомври.

Освен негативните резултати на Матеус начело на "лъвовете", голяма роля за прекратяването на взаимоотношенията на БФС с него изиграха и изказванията му пред The Sun и Bild в близките седмици. Немецът се оплака от лошата атмосфера и недостатъчно добрите условия, които му се осигуряват за работа. Според него също така българските национали не приемат насериозно отговорностите си в отбора.

Договорът на Матеус е до ноември и ако беше прекратен предсрочно, немският специалист щеше поиска да получи неустойка. Той разкри пред Bild насркоро, че има джентълменско споразумение с Михайлов за удължаване на контракта му до 2013-та година. "Тази уговорка би трябвало да важи при мъжете на честта", изрази мнението си Матеус.

"Не ми е лесно да работя в националния отбор на България. Играчите мърмореха, че тренират по два пъти на ден. Например липсва програма за видео анализ, има слаба скаутска мрежа в първенството. Нямам помощник на пълно работно време. Българските играчи мърмореха, че тренират по два пъти на ден. Все пак смятам, че те могат да се движат много", коментира още Матеус за немския таблоид.

Ден преди мача на националите с Англия пък немецът даде интервю за The Sun в което разкритикува български футболисти, че "когато вкарат два гола, се мислят за Меси."

Матеус приковаваше вниманието на българската аудитория и с личния си живот, а най-вече с честата смяна на приятелките си. Треньорът често биваше обвиняван, че предпочита да се отдава на развлечения, вместо да наблюдава мачове от първенството.

Днес излязоха снимки на немския специалист от Октоберфест, и то по времето, когато в София на стадион "Георги Аспарухов" се играеше дербито Левски - Литекс.

Водещи

Най-четени