Матеус: Ще използваме всеки шанс да играем офанзивно срещу Швейцария 25.03 | 16:35

Всички в отбора са наясно с важността на този мач, излизаме само за победа, обяви селекционерът на България

От iNews.bg

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Лотар Матеус заяви, че е добре запознат с тима на Швейцария, с който утре "лъвовете" ще премерят сили в решителна евроквалификация за Евро 2012 в Полша и Украйна. Германецът е убеден, че той и колегата му начело на "кръстоносците" Отмар Хитцфелд няма с какво да се изненадат в утрешния двубой на стадион "Васил Левски", който е с начален час 18:45.

"Мисля, че и за двата отбора това е много важен мач. Всеки знае, че само победата може да помогне на надеждите и на двата тима. От няколко седмици интензивно се подготвям за мача с Швейцария, най-вече с видеозаписи на мачовете им и информация от източниците ми от Швейцария", заяви Матеус на пресконференцията преди срещата. "Знам, че и швейцарците и техният треньор имат информация за нас. Не мисля, че ще можем да се изненадаме, но въпреки това ще се опитаме с някои малки детайли да озадачим съперниковия отбор и треньор".

"Ще използваме всеки шанс да играем офанзивно, защото сме домакини, но няма да оставяме свободни пространства на бързите нападатели на швейцарския отбор. Изгледах последните 10 мача на Швейцария, сред тях срещи от Световното и приятелски мачове. В двубоите Швейцария играеше с различна схема и титулярни състави. Имаше заучени ситуации, които включваха не само дълги топки и смяна на позиции. От своя личен опит знам, че Хитцфелд се опитва да използва всяка една ситуация, за да изненада съперника си.", каза още Матеус.

"В отбора ни има добра атмосфера през последните дни. Момчетата са наясно с важността на този мач. През последни 2 дни те работиха много концентрирано и в този смисъл ще ми е трудно с избора на стартов състав, защото всеки футболист се влагаше максимално. Знам че футболистите ми са добре мотивирани и в добра физическа форма.", продължи Матеус. "Имаме 2-3 футболисти, които имат леки травми и се оплакват. Иска ми се да изчакаме днешната тренировка и да говорим с лекарския щаб дали ще можем да разчитаме на тях. Надявам се да мога да разчитам на всички, но имам идея за титулярите в главата си".

"Когато си 30 години във футбола се опитваш да вземеш от всеки треньор по нещо, не само на терена но и извън него. От 8-9 години самият аз съм треньор и мисля, че съм открил своя собствен стил. Мисля, че моят стил другите трябва да го опишат. Аз прилагам това, което съм научил като играч. Ще ми бъде много приятно да изляза срещу Отмар Хитцфелд, но както казах и преди- това не е мач между мен и него, а между България и Швейцария. Искам да спечеля, няма значение кой е срещу мен, най-важното е да спечелим".

"Мина много време от както Хитцфелд ми беше треньор, всички знаят какви успехи има, но футболът се променя. Като цяло всеки специалист залага на различни тактики и всеки се стреми да извлече максимума от футболистите си.", каза още Матеус по адрес на своя утрешен съперник на скамейката на швейцарците. Германецът добави, че най-неприятният му спомен от престоя му под ръководството на Хитцфелд е бил загубеният финал в Шампионската лига от Манчестър Юнайтед през 1999-а година.

Матеус коментира и слабия интерес към утрешната евроквалификация. "Трябва да допринесем за това феновете да се върнат по стадионите. Надявам се утре да има една добра атмосфера. За мен е важна нагласата, с която моите футболисти ще излязат на терена. Те самите са наясно с тази отговорност. Знам колко по-хубаво е да се играе пред пълни трибуни, но за да се стигне до там първо трябва да имаме добри резултати.", заключи Матеус.

Водещи

Най-четени