България и Швейцария не излъчиха победител в здрава битка 26.03 | 20:12

Сблъсъкът на националния стадион "Васил Левски" завърши при равенство 0:0

От iNews.bg

Отборите на България и Швейцария завършиха наравно 0:0 в квалификационна среща за класиране на Евро 2012 Полша и Украйна, изиграна тази вечер на националния стадион "Васил Левски" в София. Двубоят в столицата предложи атрактивен футбол на високо темпо, като макар и да не спечели, родният тим удовлетвори със своето раздаване и демонстриран потенциал на терена.

Селекционерът Лотар Матеус очаквано заложи на формация 4-2-3-1, не предлагайки изненади в своя стартов състав. На вратата застана абсолютният титуляр Николай Михайлов, а пред него в отбрана действаха Петър Занев, Иван Иванов, Костадин Стоянов и Иван Бандаловски. Като вътрешни полузащитници оперираха капитанът Стилиян Петров и Благой Георгиев, докато на двете крила действаха Спас Делев и Станилав Манолев. Изтеглен в атака бе таранът Димитър Макриев, докато зад него действа изключително активният Ивелин Попов.

Това бе специален ден за капитана Стилиян Петров, който изигра своя 100-ен мач с националната фланелка. Преди срещата Стенли получи специален благодарствен плакет от президента Борислав Михайлов, който е и единственият друг български футболист, достигал подобна бройка с екипа на "трикольорите".

Срещата на националния стадион стартира с игрови натиск на България, като Швейцария трудно изнасяше играта в половината на домакините. Още в 1' Ивелин Попов бе на сантиметри от откриване на резултата, но изстрелът на младока с десния крак не намери рамката на вратата. В 8' отново трибуните на "Васил Левски" бяха изправени на крака, когато Петър Занев центрира, но Димитър Макриев с глава също стреля в аут. Натискът на "лъвовете" продължи с пълна пара, като минута по-късно късметът си опита и дебютантът Спас Делев, чийто удар с десния крак обаче не се оказа проблем за Вьолфи.

В 17' селекционерът на Швейцария Отмар Хитцфелд бе принуден да извърши принудителна смяна, след като Валон Бехрами се контузи. Неговото място на терена бе заето от Желсон Фернандес. В 21' Благой Георгиев получи шанс да опита късмета си от пряк-свободен удар, но халфът на Терек стреля в ръцете на вратаря. Атаките на България продължиха да валят една след друга, като родните национали демонстрираха отлична скорост в своята игра, което видимо затрудни отбраната на "кръстоносците". Над всички на терена бе Ивелин Попов, който оперираше бързо и скоростно с коженото кълбо, а пробивите му по посока Вьолфи представляваха сериозна трудност за Швейцария.

В 30' гостите бяха близо до откриване на резултата, но за късмет на родните национали, двете нули на светлинното табло се запазиха. Щокер центрира отляво, а българската отбрана позволи на Фрай да се окаже очи в очи с Николай Михайлов на метър-два разстояние от голлинията. Стражът на Твенте обаче запази самообладание, отразявайки удара на опитния нападател. До края на полувремето Благой Георгиев отново опита да стреля от статично положение, но и този път без успех.

На почивката двамата треньори не извършиха промени в своите единайсеторки, залагайки на тези футболисти, които и доиграха първата част. В 52' Лотар Матеус все пак погледна към своята резервна скамейка, вкарвайки в игра Цветан Генков на мястото на неубедителния Димитър Макриев. Минути по-късно се стигна и до нов шанс за българския отбор. Най-добрият на терена Ивелин Попов центрира в пеналтерията на "кръстоносците", но Станислав Манолев с глава стреля неточно.

Последваха минути, в които темпото се задържа високо, но добри положения за отбелязване на гол в някоя от двете врати липсваха. България продължаваше да играе бързо, но ефективността пред швейцарската врата не бе налице. В 63' отново Николай Михайлов затвърди впечатленията за добрата форма, в която се намира през този сезон, отразявайки по атрактивен начин удар с глава на Александър Фрай. В отсрещната атака Петър Занев центрира опасно в наказателното поле на гостите, но Цветан Генков се размина на сантиметри с коженото кълбо. Мигновенно след това отново Спас Делев се озова на добра стрелкова позиция, но дебютантът не придаде достатъчно сила на топката, за да затрудни сериозно Вьолфли.

България и Швейцария продължиха да търсят път към противниковата врата, отлично знаейки, че евентуално равенство би било почти фатално за амбициите им за класиране на Евро 2012 в Полша и Украйна. Лотар Матеус отново потърси промяна на статуквото в своите резерви, като десет минути преди края на терена се появи ветеранът Здравко Лазаров. Крилото на Локомотив Пловдив замени на терена дебютанта Спас Делев, като задачата пред Лазаров бе да освежи атаката на "лъвовете".

Отборът на Швейцария пък постепенно пое контрола над играта, като гостите също търсеха до последно безценен гол в мрежата на Николай Михайлов. В 85' Матеус извърши и последната си смяна, заменяйки получилия травма Ивелин Попов. На негово място на терена се появи Станислав Ангелов, който не получи място сред титулярите в днешната вечер. До края до нови интересни ситуации пред двамата вратари така и не се стигна, с което нулевото равенство между двете селекции се запази до последния съдийски сигнал.

По този начин отборите на България и Швейцария до голяма степен намалиха шансовете си за класиране на Европейско първенство, събирайки актив от по 4 точки след четири изиграни срещи до момента. "Лъвове" и "кръстоносци" обаче остават на цели 6 пункта зад Англия и Черна гора, които остават на първите две места с по 10 точки на своята сметка.

Водещи

Най-четени