Маями пречупи Чикаго, ще играе финал за 3-ти пореден път 16.05 | 10:20

Леброн Джеймс и Дуейн Уейд бяха ключовите фигури в 4-ата победа на "горещите" над "биковете"

От Даниел Любомиров

Суперзвездата Леброн Джеймс наниза 23 точки, а Дуейн Уейд загатна, че се завръща към добрата си форма с 18 пункта за решителния успех на Маями Хийт с 94:91 над Чикаго Булс, с който "горещите" приключиха полуфиналната серия с 4:1 победи.

Така шампионът от 2012-та година се класира за трети пореден път на финал в Източната конференция на Националната баскетболна асоциация.

Видео с най-интересните събития от сблъсъка вижте в Sporta.bg

Двубоят се разви шеметно за домакините, които имаха комфортен аванс от 18 точки в началото на сблъсъка, но внезапен спад в представянето им вдъхнови "биковете" да осъществят обрат и на свой ред да дръпнат в резултата с 11 пункта.

Джеймс и Уейд обаче бяха основните инструменти за Маями по пътя към решителния драматичен успех, който приключи серията сравнително рано - в 5-ия мач.

Карлос Буузър стана топреализатор в мача с 26 точки и 14 борби за Чикаго, но усилията му не стигнаха на Булс да вкарат сблъсъка в 6-и дуел. Решаващи за поражението на гостите се оказаха пропуските от зоната за 3 точки на Ричард Хамилтън и Джими Бътлър в самия край на редовното време, които поне щяха да издействат продължения на Булс.

Добро решение на наставника на Маями Ерик Сполстра бе да противопостави Уейд на блестящо играещия Хамилтън в 4-ата част на сблъсъка. Именно в този период Хамилтън успя да запише само 4 точки, а Буузър също не беше ефективен за Чикаго, когато отборът се нуждаеше от него най-много.

Маями Хийт ще се изправи срещу Ню Йорк Никс или Индиана Пейсърс във финала на Източната конференция, като към момента резултатът е 3:1 победи в полза на Индиана.

Мемфис Гризлис спечели решителна 4-та победа в серията срещу Оклахома Сити Тъндър, след като взе гостуването си с 88:84 и се класира за финала на Западната конференция в НБА.

Нападателят на "гризлитата" Зак Рандолф направи великолепен мач и завърши с цели 28 точки и 14 борби, като той и съотборниците му не дадоха никакъв шанс на Кевин Дюрант да блесне за Оклахома.

Мемфис за първи път в историята си стига до финала в Конференцията, като това стана възможно след удържане на силен финален натиск от страна на домакините от Сити Тъндър.

Освен Рандолф, силни изяви имаха пойнт гардът Майк Конли (13 точки и 11 асистенции), бранителят Тони Алън (11 точки) и центърът Марк Гасол (10 точки).

Четирима играчи на Оклахома минаха границата от 10 точки, но това не се оказа достатъчно за постигане на успех - освен Дюрант (21 пункта), това бяха Серж Ибака (втори пореден мач със 17 пункта), Реджи Джаксън (16 пункта, 9 борби и 5 асистенции) и резервата Кевин Мартин (10 пункта).

Мемфис ще играе на финала на Западната конференция срещу Сан Антонио Спърс или Голдън Стейт Уориърс, като към момента "шпорите" водят с 3:2 победи в серията.

Видео с най-интересните моменти от мача вижте в Sporta.bg

Водещи

Най-четени