Мексико се окичи със златото след успех над Бразилия 11.08 | 19:10

Мексиканците хвърлиха една от бомбите на Олимпиадата, след като победиха с 2:1 мегафаворита за златните медали

От Иво Вецев

Националният отбор по футбол на Мексико до 23-годишна възраст е новият Олимпийски шампион по футбол! Считаните за аутсайдер преди турнира мексиканци изненадващо до финалната среща на "Уембли", а днес хвърлиха една от големите бомби на Олимпиадата и победи с 2:1 абсолютния фаворит Бразилия.

В герой за Мексико се превърна Пералта, който реализира по едно попадение във всяко от полувремената, а първият му гол падна още в 28-ата секунда. Именно този гол се оказа решаващ, тъй като "селесао" така и не се възстанови психически от полученото попадение и изигра най-слабия си мач на турнира.

Все пак в последните 10 минути, след като резултатът стана 2:0, Хълк успя да отбележи в 91-ата минута, а Оскар пропусна да прати двубоя в продължения след като от 2 метра не уцели вратата.

Мексиканските футболисти пък ще бъдат посрещнати като национални герои, тъй като това са първите медали за страната от Олимпиада във футболния турнир. Още по-голяма е радостта, че първите отличия са със златен цвят.

В двубоя Бразилия се очакваше да доминира от самото начало, но още в 28-ата секунда Мексико шокира цял свят, но най-вече Бразилия. "Селесао" загуби по изключително нелеп начин топката в своята половина, от което се възползва Пералта. Той се озова на границата на наказателното поле и без да се колебае я насочи в долния ляв ъгъл и направи Габриел безпомощен - 0:1 и Мексико започна вихрено, а Рафаел беше главният виновник за гола. Пералта пък наниза третото си попадение в срещата.

Този гол определено се отрази негативно на възпитаниците на Мано Менезеш, които владееха топката, но не успяваха да стигнат до сериозни положения пред вратата на Корона. От своя страна пък мексиканците съумяваха да застрашат на няколко пъти Габриел, но завършващият удар им изневеряваше.

Нервите на селекционера на Бразилия не издържаха, като още в 32-ата минута Алекс Сандро беше заменен от звездата на Порто Хълк и това веднага се отрази на играта на 5-кратните световни шампиони. В 38-ата минута резервата получи свободно пространство през центъра в полето на Мексико и той с топовен удар от 25 метра бе близо до гола, но ударът му беше отразен.

До края на полувремето пък Марсело направи един от типичните си пробиви, навлезе в наказателното, но не успя да стреля добре с левия крак. В добавеното време пък Хълк отново пробва рефлекса на Корона, но вратарят спаси без особени трудности.

В началото на второто полувреме пък Неймар имаше две възможности да се разпише, но при първата стреля изключително неточно, а в 50-ата минута ударът му мина на сантиметри от горната греда. В 59-ата минута тъй отново той не успя да се възползва от чудесен пас на Оскар, но отново стреля високо над вратата.

Мексиканците пък можеха да решат всичко в срещата в 64-ата минута, след като направиха страхотна контраатака, бразилците отново се представиха кошмарно в защита, но Габриел излезе напред и принуди Фабиан да сбърка, а след това последва задна ножица и греда на нападателя - резултатът остана непроменен.

В 69-ата минута пък Пералта получи чудесна топка от крилото и я засече във вратата. Той обаче дори не успя да се зарадва, защото страничният рефер вече бе вдигнал флага си за засада - късмет за Бразилия.

Няколко минути по-късно обаче кошмарът за Бразилия стана пълен. Мексиканците изпълниха пряк свободен удар. Топката беше центрирана към напълно непокрития Пералта, който безпроблемно с глава насочи топката в долния ляв ъгъл и удвои в 78-ата минута - 0:2 и бразилската мечта за злато се изпари.

Въпреки че имаха време за обрат, бразилците успяха да застрашат по някакъв начин вратата на Мексико чак в края, а единственият точен удар дойде в 91-ата минута. Тогава Хълк получи топката на скорост, напредна и стреля между краката на вратаря и намали резултата - 1:2. В третата минута на продължението пък Оскар можеше да донесе равенството и продълженията, но от 2 метра стреля с глава в аут.

С това дойде и края на срещата - 1:2 за Мексико и Пералта донесе златото за своята страна.

Водещи

Най-четени