Мерцедес най-бързи в Барселона, Нико Розберг отново на полпозишън 11.05 | 16:15

Германският пилот за втори пореден път записва най-бърза обиколка в квалификациите

От Даниел Любомиров

Нико Розберг изненадващо отвя конкуренцията в квалификациите преди Гран при на Испания и грабна убедително полпозишън за втори пореден път през сезон 2013.

Германският състезател на Мерцедес беше далеч по-бърз от основните претенденти за първото място - Ред Бул и Ферари, като постави космическа най-добра обиколка - 1:20.718 минути.

Така пилотът на Мерцедес за трети път в кариерата си ще поведе колоната във Формула 1, като компания на първа редица утре в Гран при на пистата "Каталуния" ще му прави неговият съотборник Люис Хамилтън.

При положение, че постиженията на болидите на Мерцедес бяха наистина от изключителна класа, то Себастиан Фетел може да бъде доволен от собственото си представяне - 3-то място.

Кими Райконен отново се възползва максимално от възможностите на своя Лотус и ще стартира от 4-та позиция на решетката. Зад него се наредиха пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса, които ще имат възможности да се борят за подиум утре.

Седми ще потегли Ромен Грожан, който се оказа по-бърз от Марк Уебър, Серхио Перес и Пол ди Реста. Другият пилот на МакЛарън - Дженсън Бътън - разочарова и се класира едва 14-ти.

Квалификация 1

Първата сесия от квалификациите по традиция започна с излизане на пистата първо на по-скромните пилоти, като от фаворитите най-рано се престраши Кими Райконен. Очаквано никой от тях не бе застрашен от изненадващо ранно отпадане, но направи впечатление изборът на МакЛарън да сложи медиум гуми на Серхио Перес, както и този на Ред Бул за Себастиан Фетел.

Явно и двата екипа опитваха да запазят един комплект от твърдите консистенции за утрешното състезание.

От по-неочакваните застрашени пилоти в Квалификация 1 беше Нико Хюлкенберг, но той в крайна сметка успя да запази мястото си в следващата сесия.

Отпадащи: От топ 16 обаче отпаднаха двамата пилоти на Уилямс - Валтери Ботас ще стартира 17-ти, а Пастор Малдонадо, който миналата година грабна полпозишън, ще започне 18-ти на решетката.

Гийдо ван дер Гарде се нареди 19-ти със своя Кейтъръм, а Жул Бианки успя да изпревари за място Макс Чилтън. Последен на решетката ще застане Шарл Пик, който единствен не можа да запише обиколка под 1:25 минути.

Квалификация 2

Райконен отново излезе първи на пистата и 9 минути преди края на сесията записа великолепна летяща обиколка - 1:22.058 минути. При първите си опити за отбелязване на най-добро време всички фаворити използваха медиум гумите на Пирели.

Алонсо обаче затвърди добрата форма на Ферари на пистата "Каталуния" и 8 минути след началото на Квалификация 2 постави първото време под 1:22 - 1:21.776 минути. Марк Уебър се оплака по тим радиото, че прекаленият трафик му е попречил да се представи по-добре от 10-тото време, което постави.

Въпреки това австралийският пилот можеше да се чувства спокоен за мястото си в топ 10, защото Дженсън Бътън изпитваше далеч по-големи трудности да се конкурира за позиция в Квалификация 3. Съотборникът му в МакЛарън Перес пък сложи нов комплект медиум гуми, за да щурмува топ 10.

100 секунди преди края на времето за квалификация Фетел излезе начело с брилянтна обиколка за 1:21.602 секунди. Уебър също подобри представянето си и се нареди 4-ти временно.

В заключителните мигове стана ясно, че Люис Хамилтън ще има само един шанс да надгради над 13-ата позиция, която заемаше до самия край. Пилотът на Мерцедес се представи блестящо и постави извънземно време - 6 десети от секундата по-добро от това на Фетел.

Отпадащи: Дженсън Бътън успя да запише едва 14-то време - 0.556 по-бавно от съотборника му Серхио Перес, който се нареди 7-ми. Естебан Гутиерес се класира 16-ти, а пред него ще стартира колегата му в Заубер Нико Хюлкенберг.

Адриан Сутил този път претърпя крах със своя Форс Индия и остана 13-ти, точно зад пилотите на Торо Росо Жан-Ерик Верн и Даниел Рикардо (12-ти и 11-ти).

Квалификация 3

След първата изминала минута от Квалификация 3 нито пилотите на Ред Бул, нито Хамилтън излязоха на пистата, което може би означаваше, че те ще разчитат само на една летяща обиколка.

Първи ръкавицата хвърли отново Райконен - с 1:21.539 минути, което той постигна в неособено добра обиколка, защото в един момент заключи гумите си. Минута по-късно обаче Нико Розберг избухна с великолепно постижение - 1:20.824, което го прати автоматично на първа позиция, следван от Алонсо, който бе с 0.4 секунди по-бавен.

Около 2.5 минути преди края пилотите се прибраха в бокса, за да се подготвят за финалния щурм към полпозишън. Времето на Фетел го изведе едва на 0.230 секунди от лидера Розберг, а Райконен се нареди временно трети, преди Ферари-тата и Хамилтън да поставят последните си времена.

Хамилтън финишира с второ време - на 0.254 секунди от Розберг, който бе поставил космическото 1:20.718. Алонсо успя да се вреди едва на 5-та позиция, следван от Маса и Грожан.

Топ 10 запълниха Марк Уебър, Серхио Перес и Пол ди Реста.

Водещи

Най-четени