Милан удари два звучни шамара на Барселона 20.02 | 23:41

"Росонерите" нанесоха тежко поражение по егото на суперфаворита, без положения пред Абиати

От Даниел Любомиров

Милан постигна 7-ма поредна победа във всички турнири на "Сан Сиро", след като повали гранда Барселона и спечели с 2:0 първата част от гладиаторския дуел в осминафиналите в Шампионската лига.

Успехът на "росонерите" е най-изненадващият в тази фаза на турнира, като не може да бъде определен за сензация заради статута на Милан в Шампионската лига и богатата история на италианския гранд.

Първият гол в мача падна в 55-ата минута и бе изключително дискусионен заради играта с ръка на Кристиан Сапата миг преди Кевин-Принс Боатенг да прати кълбото в мрежата на Виктор Валдес.

Сапата игра неволно с ръка, но пък от това се облагодетелства съотборника му Боатенг, за да се разпише.

Съли Мунтари стана автор на втория гол, който беше безкомпромисен и изграден с отлична многоходова акция, като в 81-ата минута резултатът бе фиксиран на 2:0 за радост на около 80 000 на "Сан Сиро".

Видео и снимки от знаменития суперсблъсък вижте в Sporta.bg

Така Милан прекрати негативната серия от 7 мача без победа срещу Барселона и за първи път от 2004-та година отново се поздравиха с успех над суперфаворита в Шампионската лига. Тогава Андрий Шевченко донесе минимална победа на "росонерите".

Барселона ще трябва да се постарае много, за да се класира за шести пореден път на четвъртфиналите в Лигата. Лео Меси и компания бяха тотално неутрализирани и не създадоха нито едно голово положение, а единственият им удар в очертанията бе от 30 метра и не затрудни Кристиан Абиати.

Така за втори път в 40-те мача на Барса през този сезон тимът не успява да вкара гол - предишният път бе при нулевото равенство с Бенфика отново в Шампионската лига.

Лео Меси пък ще трябва да почака за своя гол номер 57, който ще го сложи еднолично на второ място по този показател в историята - засега той и Рууд ван Нистелрой с по 56 делят позицията и изостават единствено от Раул Гонсалес, който е със 71.

Единственото изненадващо име сред титулярите на Милан беше Съли Мунтари, докато в състава Барса очаквано започна Шави Ернандес. Възстановеният от травма в прасеца плеймейкър играеше своя мач номер 126 в Шампионската лига - това го поставя на 4-то място във вечната статистика на турнира, като изостава единствено от Раул Гонсалес, Райън Гигс и Икер Касияс.

Първата част започна с типичното за Барселона продължително владение на топката, но Милан беше отборът, който действаше по-ефективно и с по-малко докосвания стигаше до ситуации пред вратата на Виктор Валдес.

Феновете на "Сан Сиро" въздъхнаха в 14-ата минута, когато Стефан Ел Шараави напредна по лявото крило, след като беше изведен зад защитата на Барса и избегна засадата. Второто доковане на Фараона обаче го предаде, защото позволи на Карлес Пуйол да изчисти в корнер пред погледа на Валдес.

В 15-ата минута "росонерите" стигнаха до най-сериозния си повод за съжаление през първото полувреме. След центриране от ъгловия удар Кевин-Принс Боатенг се измъкна от опеката на бранителите и с красив параболичен изстрел прати кълбото в далечния ъгъл на Валдес, но то премина на сантиметри от гредата.

В 34-ата пък стражът на Барса изпита облекчение, когато спаси кълбото пред очите на Ел Шараави, който се готвеше да засече в мрежата центриране отдясно на Кевин-Принс Боатенг.

Това се оказаха по-интересните ситуации като цяло през първата част и по-специално пред вратата на каталунците. За съжаление на феновете на Барса обаче, техните любимци се отчетоха само с един удар в очертанията на вратата (Милан нямаше нито един), дело на Шави.

Плеймейкърът се възстанови навреме за мача, а в 10-ата минута в нетипичен за себе си стил реши да стреля изненадващо от около 30 метра, вместо да разгърне нападението на тима си. Кристиан Абиати обаче не позволи да бъде преодолян и уверено улови топката.

Така за трети път в последните 20 мача Барселона завършва 0:0 в Шампионската лига през първото полувреме. 2 от тези 3 въпросни срещи са били срещу "росонерите".

Втората част започна перфектно за Милан, защото в 55-ата минута гостите бяха хванати неподготвени и допуснаха гол - нещо, което се случва твърде често през сезона.

Монтоливо стреля от около 30 метра след пряк свободен удар, а топката рикошира в тялото на защитник и удари Мунтари в главата.

Според каталунците ганаецът си е помогнал с ръка, но той просто предпазваше инстинктивно лицето си от топката. След това кълбото попадна в обсега на Боатенг, който се оказа най-съобразителен в наказателното поле и простреля Валдес за 1:0.

Възпитаниците на Жорди Роура не промениха значително поведението си през второто полувреме, въпреки че изостанаха в резултата.

Меси и компания продължаваха да не извличат дивиденти от по-голямото си владение на топката и нямаха нито един удар към вратата на Абиати до 71-ата минута.

След гола Милан се поприбра в собствената половина, но отново загатваше за силата си при контраатаките. В 81-ата минута това се убедиха защитниците на Барса, които бяха разпиляни с три паса.

Рикардо Монтоливо даде изумителен извеждащ пас на Мбайе Нианг, който съхрани топката в наказателното поле и изчака включването на Шараави, за да му подаде. Фараона технично раздаде наляво за непокрития Мунтари, който с пронизващ изстрел не остави шанс на Валдес - 2:0.

Водещи