Мохамед Бин Хамам отрече твърденията за подкуп 26.05 | 12:05

Претендентът за шеф на ФИФА отхвърли категорично твърденията отправени към него за подкуп само няколко дни преди конгреса

От Краси Киров

Кандидатът за президент на ФИФА Махамед бин Хамам отхвърли твърденията за подкуп, които бяха отправени срещу него.

Президентът на азиатската футболна федерация, който е единственият претендент  за поста на Сеп Блатер преди президентските избори на 1 юни, е обвинен в подкупване на изборите и трябва да се изправи пред етичната комисия на ФИФА на 29 май.

Бин Хамам отправи обръщение в Сряда, в което отрече обвиненията.

"Днес бе много труден и болезнен ден за мен. Но, ако има справедливост на този свят, тези обвинения ще отидат на вятъра. Този ход е нещо повече от тактика, използван от тези, които нямат достатъчно увереност в собствените си възможности за успешен изход от изборите за президент на ФИФА", се казва в изявлението.

"Много съм задължен на господин Джак Уорнър за чувството му за "феър плей", защото без неговата подкрепа нямаше да мога да се срещна с редица асоциации, членки на ФИФА, за да обсъдят изборите. Напълно отричам да съм извършил някакво нарушени, докато бях на Карибите.

Ще говоря с господин Уорнър по този въпрос и ще му предложа пълната си подкрепа. Убеден съм, че няма да бъда наказан и ще мога да се изправя в изборите за президент на Фифа на 1 юни", добави още Хамам.

Главният секретар на КОНКАКАФ и член на изпълнителния комитет на ФИФА Чък Блейзър твърди, че е нарушен кодекса за етично поведение по време на срещата между Хаман и Уорнър на 10 и 11 май.

Служителите на карибския футболен съюз Деби Мингел и Джейсъм Силвестър също са замесени и трябва да присъстват на съдебното заседание в неделя. В част от изявлението на ФИФА в сряда се казва:

"С оглед на факторите, които са включени в доклада за подкуп, главният секретар на ФИФА  Жером Валке, в съответствие с акт 16 от Кодекса за етично поведение на ФИФА, вчера поиска от етичния комитет на ФИФА да започне съдбна процедура".

Бин Хаман, Уорнър, Мингел и Силвестър ще се изправят пред комитета в Цюрих в неделя, три дни преди изборите за президент на ФИФА.

Водещи

Най-четени