Мъри покори Маями, извади дуото Федерер-Надал от топ 2 за първи път 31.03 | 23:15

... от 10-ти ноември 2003-та година

От Даниел Любомиров

Шотландският боец Андри Мъри спечели пореден престижен турнир, след като премина през ада, за да триумфира в сериите "Мастърс" в Маями.

Гордостта на Великобритания в тениса се справи със съпротивата на Давид Ферер след 2:6, 6:4, 7:6 (1), като се нуждаеше от тайбрек, за да стигне до победата, но спаси и мачбол в третия сет.

Благодарение на драматичния си успех Мъри измести живата легенда Роджър Федерер от второто място в световната ранглиста на АТР. Така за първи път от 10-ти ноември 2003-та година Федерер и Рафаел Надал липсват от топ 2 на мъжкия тенис елит.

От следващия понеделник тези позиции ще бъдат окупирани от Новак Джокович и Мъри, за когото това е изравнено най-добро постижение в кариерата му.

Давид Ферер бе на крачка да обърка плановете на шотландеца, но не можа да се възползва от мачбола си и така продължи негативната тенденция да губи от представители на топ 4 в ранглистата.

Ферер, който остава номер 5, записа 13-то поражение в 13-ия си мач срещу някого от намиращите се пред него тенисисти. Също така испанецът вече има 6 загуби в 7 мача на твърди кортове с Анди Мъри.

Двамата съперници имаха почти идентични проценти на вкаран първи сервис - 55 за Мъри и 56 за Ферер, но шотландецът бе направил близо два пъти повече двойни грешки (7 срещу 4).

Мъри обаче превъзхождаше опонента си по отношение на уинърите - 23 срещу 14, като в същото време имаше по-малко непредизвикани грешки - 45 срещу 50 за испанеца.

Водещи

Най-четени