Наградиха най-добрите ни параолимпийци за 2011 година 29.12 | 16:13

В десетката бяха отличени Дечко Овчаров, Стела Енева, Мустафа Юсеинов и други

От Мариян Найденов

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов участва в официалната церемония по награждаването на 10-те най-добри спортисти на Българската параолимпийска асоциация за 2011 г., която отбеляза и 30-годишнината от своето учредяване.

В десетката бяха отличени големите наши параолимпийци Дечко Овчаров, Стела Енева, Мустафа Юсеинов, Даниела Тодорова, Иванка Колева, Ружди Ружди, Радослав Златанов, Ивомира Михайлова, Иван Стоев и Илиян Петров, донесли медали на България през 2011 г.

Най-добрите треньори на Българската параолимпийска асоциация за тази година са Божидара Гулева, Георги Гулев, Георги Недев, Дейвис Виделов, Людмила Атанасова, Радостин Тодоров и проф. Стефан Стойков.

"През последните две години Министерството на физическото възпитание и спорта има специална политика, насочена към българските параолимпийци и към осигуряването на възможности за спорт на хората с увреждания. Вече втора година успешно се реализира програмата на МФВС "Спорт за хора с увреждания и деца в риск". През 2011 г. са реализирани 20 проекта по тази програма, а за 2012 г. проектите са 25", каза Иван Ценов по време на церемонията.

"След ремонта, който направихме, спортен комплекс "Спортпалас" във Варна е адаптиран за спортисти с увреждания. Там вече нашите параолимпийци могат да провеждат подготвителни лагери", добави Ценов.

Иван Ценов каза още, че заедно с министър Свилен Нейков имат идеята, Българският спортен тотализатор да организира няколко извънредни тиража, средствата от които ще отидат за адаптиране на училищни спортни салони за деца с физически увреждания. Освен това МФВС ще подпомогне финансово ремонта на едно хале на Съюза на слепите, в което хора с всякакви увреждания ще могат да провеждат спортни занимания.

Председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов връчи почетен плакет на заместник-министър Иван Ценов за грижите, отношението и средствата, които Министерството на физическото възпитание и спорта осигурява за развитието на параолимпийския спорт в България.

България участва за първи път на Параолимпийски игри в Сеул през 1988 г. При представянето си на Параолимпиади досега българските спортисти са завоювали 4 златни, 5 сребърни, 2 бронзови медала и много класирания в призовата шестица, съобщи Илия Лалов при представянето на 30-годишната история на Българската параолимипийска асоциация.

До момента нашите параолимпийци имат две квоти за Олимпийските игри в Лондон догодина - на Дечко Овчаров и на Стела Енева. Очаква се до края на юни да извоюват още квоти.

От участието си в световни и европейски първенства за мъже и жени нашите параолимпийци имат 27 златни, 34 сребърни и 37 бронзови медала и са подобрили 9 световни и 18 европейски рекорда.

Младите ни параолимпийци са извоювали 25 златни, 37 сребърни и 35 бронзови медала от световни и европейски първенства за младежи, юноши и девойки, което е гаранция за доброто бъдеще на параолимпийския спорт в България.

Освен със селекцията и подготовката на състезатели с увреждания за високо спортно майсторство, Българската параолимпийска асоциация, с подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта и на спонсори, работи за развитието и разширяването на възможностите за практикуване на масов и рекреационен спорт за хората с увреждания от всички възрасти. В БПА членуват 43 спортни клуба за хора с увреждания от цялата страна.

Водещи

Най-четени