Наполи и Юве не се победиха в голямото дерби от Калчото 01.03 | 23:41

1:1 на стадион "Сан Паоло", гостите остават по-доволни от ремито

От Даниел Любомиров

Наполи и Ювентус завършиха наравно 1:1 в атрактивно и интересно дерби от 27-ия кръг на Серия А пред пълните трибуни на стадион "Сан Паоло".

Настроенията в Италия създаваха предпоставка за решителен сблъсък, който ще определи новият шампион в Калчото, а двата тима оправдаха очакванията за качествен двубой, макар да не излъчиха победител.

Резултатът бе открит още в 10-ата минута след добро центриране на Андреа Пирло и мощен удар с глава на Джордо Киелини. Бранителят ознаменува с гол завръщането си в игра за "Старата госпожа" след 3-месечно отсъствие.

В 44-ата минута обаче далечен бомбен изстрел на Гьокан Инлер рикошира в Леонардо Бонучи и не остави шансове за Джанлуиджи Буфон – 1:1. Швейцарският национал вече има 5 гола извън наказателното поле, като по този показател е лидер в Калчото.

След почивката домакините имаха далеч повече чисти положения и трябва да съжаляват повече за пропуснатата победа, като в крайна сметка се задоволиха с равенството.

Така Ювентус продължава да бъде лидер в класирането с актив от 59 точки – 6 повече от втория Наполи. "Старата госпожа" за последно покори "Сан Паоло" на 30-ти септември 2000-ата година, но днес остава по-доволният отбор дори при положение, че стигна само до реми.

Валтер Мацари бе заложил на Единсон Кавани и Горан Пандев в нападение, докато Лоренцо Инзине беше оставен на пейката. Също така Кристиан Маджо започна като титуляр в дясната зона на защитата.

Уругвайският стрелец на домакините реализира първия си хеттрик в Серия А именно срещу Юве през януари 2011-та, но няма попадение срещу тях в 6 от последните 7 двубоя. Днешното дерби също не се запомни като един от бляскавите мачове на Кавани.

Той не се беше разписвал в последните 4 двубоя от Калчото преди мача с Юве, което е най-дългият му "сух период" от октомври 2011-та година насам.

Наполи като цяло можеше да се похвали с отбелязани средно 2.8 гола в последните 5 мача с "бианконерите" на стадио "Сан Паоло", но днес изпитваше проблеми в организирането на атаките си през първото полувреме.

В състава на "Старата госпожа" личеше името на Джорджо Киелини, който премина успешно последните фитнес тестове преди мача и заслужи мястото си сред титулярите. Федерико Пелузо и Себастиан Джовинко бяха предпочетеният избор от старши треньора Антонио Конте за сметка на Квадво Асамоа и Алесандро Матри.

Киелини се нуждаеше само от 10 минути, за да ознаменува завръщането си в игра след тримесечна пауза с гол. Андреа Пирло центрира брилянтно от лявото крило, защитата на Наполи остана зад топката, а Киелини се извиси, за да за забоде в мрежата на Морган де Санктис – 0:1.

Така Юве взе ранен и ценен аванс в голямото дерби, като домакините изглеждаха стъписани от развитието на събитията. През цялото първо полувреме вратарят на "бианконерите" Джанлуиджи Буфон трябваше да се намесва само веднъж, за да предотврати попадение, като атаките на Наполи не създаваха особени трудности на защитата на гостите.

В 19-ата минута "Старата госпожа" трябваше да води с 0:2 след перфектна многоходова комбинация, при която Артуро Видал се освободи сам в наказателното поле и подаде отлично за непокрития Мирко Вучинич. Черногорският национал обаче не можа да преодолее Де Санктис от чистата позиция, като стражът на Наполи направи страхотно спасяване.

Това всъщност бяха и единствените сериозни положения пред двете врати, тъй като набезите на Наполи винаги свършваха до границата на пеналтерията на гостите. Така първата част отиваше към логичен край с крехък аванс на "Старата госпожа".

Инлер обаче получи топката на около 30 метра от вратата и стреля мощно, а след рикошет в главата на Леонардо Бонучи кълбото стана неспасяемо за Буфон и се оплете в мрежата му за 1:1.

В 47-ата минута на полувремето пък Единсон Кавани трябваше да получи червен картон, защото удари без топка с лакът в лицето Джорджо Киелини. Двамата влязоха в 2-3 единоборства малко преди случката, но главният рефер прецени, че трябва да покаже само жълт картон на уругвайския стрелец и бранителя.

Наполи усети, че трябва да промени поведението си през второто полувреме и заигра значително по-агресивно, без да се притеснява, че може да получи нов гол. Домакините обаче отново разчитаха предимно на удари от дистанция, но дори така държаха инициативата в свои ръце, за разлика от преди паузата.

Марек Хамшик на два пъти стреля опасно от около 25 метра, за да тества вниманието и класата на Буфон, а също така при центриранията от ъглови удари на няколко пъти се създаде напрежение за вратаря и защитата на Юве.

В 67-ата минута Кристиан Маджо подхвана мощен рейд по дясното крило и нахлу в пеналтерията, при което избра да стреля изненадващо, вместо да центрира. Буфон внимаваше и на близката греда успя да боксира в корнер.

Ювентус с нищо не можеше да доближи представянето си от първата част, като владееше топката много по-малко, а защитата продължаваше да губи въздушните двубои при високите топки. За щастие на "Старата госпожа" Буфон отразяваше всички удари с глава на съперниковите играчи.

В 74-ата минута Наполи стигна най-близо до пълен обрат, когато отново Хамшик шутира от сериозна дистанция, а Джиджи Буфон отклони топката. Тя стигна до Блерим Джемайли, който обаче не можа да я прати в опразнената мрежа.

Юве пробва да отговори с опасен изстрел в 80-ата минута на току що влезлия Алесандро Матри, който обаче допринесе единствено с него след влизането си на терена. Така последният съдийски сигнал дойде при непроменения резултат 1:1.

Водещи