Неубедителна Бразилия почна Световното с успех 13.06 | 01:10

Неймар блесна, но спорна дузпа помрачи победата на домакините

От Даниел Любомиров

Бразилия няма да спи тази нощ, след като националният отбор на "селесао" спечели с 3:1 мача на откриването на Световното първенство по футбол пред над 60 хиляди зрители на стадион "Арена Сао Пауло".

Суперзвездата Неймар реализира два от головете за домакините и осъществи пълния обрат в срещата, която започна по шокиращ начин с автогол на левия бек на Реал Мадрид Марсело още в 11-ата минута.

За първи път в историята на световни първенства първото попадение в турнира е всъщност автогол. Неймар обаче изравни в 29-ата минута и възстанови надеждите на феновете за щастлив край.

Въпреки неубедителното си представяне на терена срещу един класен съперник, който обаче не е сред фаворитите на Мондиал 2014, Бразилия стигна до пълния успех. Грешно отсъждане на съдията в 69-ата минута стана причина за втория гол на "селесао", след като реферът Юими Нишимура даде дузпа за домакините за безобидно съприкосновение между бранителя Деян Ловрен и нападателя Фред.

Неймар бе точен от бялата точка за 2:1, а в даденото продължение на срещата скоростна контраатака Оскар оформи крайното 3:1 и сложи начало на празненствата по случай първата победа на Бразилия на Мондиал 2014.

Неймар отбеляза 32-ия и 33-ия си гол в мач номер 50 за него с националната фланелка. Благодарение на попаденията на нападателя на Барселона пък зрителите станаха свидетели на един от малкото дебютни мачове на Мондиал с повече от две попадения - 8 от последните 12 преди днешния бяха предложили най-много един гол.

Бразилия спази традицията домакин на Световно първенство по футбол никога да не губи мача на откриването. "Селесао" започва с победи в последните си 9 участия на Мондиал, а също така вече 37 мача са непобедени като домакини, като за последно Парагвай надделя с 1:0 през август 2002-ра година. В официални двубои "селесао" няма домакинско поражение от над 38 години, когато отстъпи с 1:3 на Перу в полуфинал на Копа Америка, игран в Бело Оризонте.

Видео и всичко най-важно и интересно от мача вижте в Sporta.bg

Водещи

Най-четени