Нийл Робъртсън е на финал в Китай 03.11 | 20:00

Австралиецът надви Шон Мърфи и ще играе с Джъд Тръмп за титлата

От Даниел Любомиров

Световният шампион от 2010-та година Нийл Робъртсън победи Шон Мърфи с 9:5 и се класира за финала на Международния шампионат в Китай.

Там австралиецът ще се изправи срещу новия лидер в световната ранглиста Джъд Тръмп, който на полуфиналите разгроми ветерана Питър Ебдън с 9:1 и му попречи да се завърне в топ 16.

Робъртсън изоставаше с 1:3 в началото на мача, но след това осъществи обрат, за да се прибере на почивка при 5:3 след първата сесия. След това вече концентрацията в Мърфи се пречупи и той не можа да даде отговор на предизвикателството на русия левичар.

Освен впечатляваща тактическа игра, Робъртсън демонстрира и отличен брейк билдинг, като направи серия от 142 точки и се изкачи на върха в класирането по този показател за турнира. Това ще му донесе допълнителен бонус от 2 000 паунда, ако никой не успее да подобри постижението му.

Така Робъртсън повтори победата си над Мърфи от турнира Мастърс тази година, а сега ще се изправи срещу жертвата си от четвъртфиналите на същата надпревара – Джъд Тръмп.

Левичарят от Мелбърн беше в отлична форма в заключителната фаза на първата и през цялата втора сесия. Той направи забележителна поредица от повече от 400 точки на масата без съперникът му да вкара дори 1 топка.

Мърфи нямаше извинение за разсеяните си прояви в крайните фази на срещата, защото при 6:4 в полза на Робъртсън все още имаше интрига в двубоя, но англичанинът направи няколко елементарни пропуска, за да наклони везните в полза на съперника си.

Победителят от Международния шампионат в Китай ще прибере 125 000 паунда от наградния фонд, а ако това бъде австралиеца, за него ще бъде първи триумф в ранкинг турнир в Китай.

Водещи

Най-четени