Ники Михайлов разкри пред ФИФА големите си мечти и цели 20.03 | 17:58

Националът на България даде специално интервю за официалния сайт на ФИФА

От Даниел Любомиров

"Беше ми трудно да се справя, когато бях млад, защото всеки винаги ме сравняваше с баща ми", признава вратарят на българския национален отбор и Твенте Николай Михайлов в специално интервю за официалния сайт на ФИФА.

"Приех го като предизвикателство", допълва той, а изданието на световната централа прави паралел между него и други вратари, които са продължили стъпките на бащите си - Хосе Рейна, Каспер Шмайхел и Войчех Шчесни.

ФИФА подчертава, че в случая на Николай той е трето поколение вратар в семейството си, тъй като дядо му Бисер също се е славел с уменията си да пази рамката.

"Изградих собствена репутация когато заиграх в Холандия", обяснява 24-годишният страж, който започва футболния си път в Левски - досущ като дядо му Бисер и баща му Борислав.

"Едва когато отидох в чужбина успях да изляза от сянката на баща си, като за целта положих много усилия и тренирах сериозно. Но за мен е чест да споделям една фамилия с него.

ФИФА подчертава, че кариерата на Михайлов разцъфтява в Твенте, когато пристига в отбора преди 6 години. Той все още е уверен, че се "развива като човек и като футболист" в холандския клуб, където не му отне много време да спечели титулярно място.

През 2009/10 Михайлов помогна на Твенте да вдигне шампионската титла и Купата на страната. През 2011-та е обявен за най-добър вратар в холандската Ередивизи и след това печели приза за Футболист номер 1 на България - първият голкипър с това отличие от 1986-та, когато именно Борислав Михайлов го печели.

ФИФА припомня думите на Боби Михайлов към сина си, когато му връчва приза: Много съм горд като баща. Що се отнася чисто до футбола, то вратарският пост е обвързан с най-много напрежение, така че се радвам, че след 25 години отново страж печели тази награда.

ФИФА подчертава, че българският национален отбор се стреми да се класира за първи път на Световно първенство от 1998-ма година във Франция. Изданието на световната централа посочва, че в последното звездно поколение на "лъвовете" е блестял Борислав Михайлов.

"Поколението на баща ми беше много богато откъм играчи", споделя Николай, като изрежда големи имена като Христо Стоичков, Красимир Балъков и настоящият треньор на националния отбор Любослав Пенев.

"Повечето от тях имаха късмета да играят в най-големите първенства на Европа. Там натрупаха сериозен опит и постигнаха успехи, които успяха да пренесат в националния отбор.

В момента моето поколение също не страда от липса на талант. Любослав Пенев е треньор и имаме добър отбор, който има всички шансове да се класира на Световното първенство в Бразилия", казва Ники Михайлов.

ФИФА припомня, че следващите два съперника на България в квалификациите са Малта и Дания, като "лъвовете" до момента са непобедени в своята Група В.

"Много неща се промениха откакто г-н Пенев пое отбора. Говоря и в тактически план, и в психологически. Той ни накара да се чувстваме уверени, което е ключово за млад отбор като нашия."

ФИФА посочва, че Борислав Михайлов е начело на Българския футболен съюз от 2005-та година, а от скоро националната гарнитура започва да се "пробужда".

"Като цяло мисля, че баща ми допринесе много за успехите на националния отбор и за популярността на България в световен мащаб. По време на комунизма, когато той играеше, беше много трудно да напуснеш границите на страната преди да станеш на 28 години.

Въпреки това той направи забележителна кариера, а моите любими спомени са от мачовете срещу Германия и Мексико на Световното първенство в САЩ през 1994-та", споделя Николай Михайлов.

Според Ники в бъдеще той самият ще е хубаво да има син, който да продължи гордия път на фамилията във футбола.

"Надявам се да имам син един ден", обяви Михайлов младши. "Никога не бих го накарал да избере определен път, въпреки че ще има шанса да бъде четвърто поколение вратар. Синът ми ще бъде свободен да избира сам професията си и спорта.

Може да е баскетбол, тенис, каквото и да е, ще му помогна да постига целите си", завършва разказа на Ники Михайлов пред официалния сайт на ФИФА.

Водещи

Най-четени