Нико Розберг над всички в първия ден от тестовете в Барселона 19.02 | 19:52

Фернандо Алонсо с първи обиколки в новия болид на Ферари

От Даниел Любомиров

Пилотът на Мерцедес Нико Розберг претърпя проблем със скоростната кутия в първия ден на тестовете в Барселона, но въпреки това записа най-бързата обиколка на пистата "Каталуня".

До обяд германският състезател на "сребърните стрели" беше завъртял едва 14 тура на трасето, защото скоростната кутия беше оправена доста по-бавно от очакваното от механиците на тима.

Около час след края на почивката обаче Розберг се завърна с болида си и направи общо 54 обиколки, една от които се оказа най-бърза за деня - 1:22.616 минути с медиум гумите на Пирели.

Кими Райконен се нуждаеше само от 44 тура, за да постави най-доброто си постижение - той беше само с 0.007 секунди по-бавен от Розберг, като иначе приключи сравнително спокойно първия си ден от тестовете.

Фернандо Алонсо беше направил повече от 44 обиколки още преди обедната почивка, което беше разбираемо, предвид факта, че испанецът за първи път се качва в новия болид на Ферари.

Алонсо единствен от всички пилоти направи над 100 тура на "Каталуня" и с това опита да компенсира отсъствието си от тестовете в Херес, когато новото F138 бе карано единствено от Фелипе Маса и Педро де ла Роса.

Най-доброто време на Алонсо беше 1:22.952 минути, с което изпревари световния шампион Себастиан Фетел с едва 0.013 секунди. Болидът на германския трикратен крал на Формула 1 беше стриктно пазен от светкавиците на фотоапаратите всеки път, когато се прибираше в гаража на Ред Бул.

Пастор Малдонадо записа окуражаващ дебют с новия болид на Уилямс FW35 и остана на 5-то място в класирането по времена. По-важното беше, че венецуелецът завъртя 86 обиколки на пистата без никакви технически проблеми.

Една от големите въпросителни около возилото на Уилямс е дали новата обдухваща система отговаря на правилата на ФИА, но техническият директор Майк Кълън е категоричен, че няма нищо нелегално в дизайна на новата кола.

Торо Росо отново записа солидно представяне и Даниел Рикардо се нареди на 6-та позиция, точно пред Серхио Перес с МакЛарън. Мексиканецът се беше съсредоточил върху дълги стинтове с болида MP4-28, като демонстрациите на бързина са отложени от екипа за по-късно тази седмица.

Пол Ди Реста даде осмо по сила време, а десетката допълниха Естебан Гутиерес от Заубер и Макс Чилтън с Маруся. Шарл Пик получи технически проблем на своя Кейтъръм и завърши на последната позиция, без да е завъртял дори 50 обиколки.

Водещи

Най-четени