Уилямс представи новия си болид 19.02 | 15:27

FW35 беше последната машина, над която бе повдигната завесата преди началото на сезона

От Даниел Любомиров

Уилямс стана последният отбор от Формула 1, който представи болида си за новия сезон.

Моделът FW35 беше показан тази сутрин от двамата пилоти на британския тим Пастор Малдонадо и от дебютанта Валтери Ботас преди началото на вторите предсезонни тестове на пистата край Барселона.

По време на първите тестове на пистата "Херес" отборът използва променена версия на колата си от миналия сезон, тъй като реши да продължи с работата по новата машина до дебюта ѝ днес.

Видео от представянето и снимки на новия болид вижте в Sporta.bg

Голяма впечатление направи изцяло променената предна част на автомобила. Техническият директор на Уилямс Майк Кулън обясни, че при създаването на FW35 са подновени над 80 процента от компонентите на стария модел FW34.

Болидът на британския тим за 2013 година има изцяло нова скоростна кутия, ново задно окачване, нови радиатори, ново шаси, нови изпускателни тръби и нов нос, като е намалено значително и общото тегло на автомобила.

"Екипът работи здраво с много въображение и смелост за създаването на "Уилямс Рено FW35". Ще трябва да изчакаме до първото състезание от сезона в Австралия, за да видим с какво реално разполагаме, но сме убедени, че сме направили крачка напред в сравнение с миналата година, когато също имахме една много конкуретна кола", коментира собственикът на отбора Франк Уилямс.

"Пастор е чудесен характер, както и невероятно решителен състезател. Валтери пък е по-спокоен, но тихите води са най-дълбоки. Освен това е невероятно талантлив пилот. Уилямс е бил на върха много пъти в последните 30 години.

В спорта обаче винаги има пeриоди на възходи и спадове. Когато сме долу, ние винаги се стремим да се върнем обратно на върха. Надявам се, че FW35, съчетан с таланта на Пастор, Валтери, и продължаващата подкрепа на партньорите ни да сме в позиция да се борим с най-добрите този сезон.

Техническият директор Майк Кулън също остана доволен от представянето на новия болид.

"Доволен съм, че успяхме да направим тази кола. Мисля, че тя е по-добра от миналогодишната и всички, които участваха в този проект могат да се чувстват горди от постигнатото", подчерта Кулън.

През изминалия сезон Уилямс успя да стъпи на най-високото място на подиума след седем години без победа във Формула 1, когато Пастор Малдонадо спечели Гран При на Испания. В края на сезона обаче британският тим остана едва на осмо място в класирането при конструкторите.

Най-четени