Нищо ново - Хамилтън потегля първи и на "Спа" 24.08 | 16:22

Пилотът на Мерцедес завоюва пол-позишън на легендарната белгийска писта

От iNews.bg

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън завоюва четвърти пореден пол-позишън и общо пети за сезона, като британецът ще потегли първи в утрешното Гран при на Белгия на легендарната "Спа".

В драматичен финал на квалификацията, по време на който лидерската палка бе предадена между Пол ди Реста, Нико Розберг, Марк Уебър и Себастиан Фетел, последната дума бе на Хамилтън, който успя да грабне първата позиция изпод носа на действащия световен шампион.

Напълно възможно бе асът на Форс Индия Пол ди Реста да завоюва първи пол-позишън в кариерата си, но за съжаление на младия британец, намаляващият дъжд и подобрени условия на пистата в Q3 не му позволиха да задържи великолепното си лидерско време.

Куриозното е, че в Q2 Хамилтън бе съвсем близо до това изобщо да не достигне до Q3, но няколко хилядни от секундата оставиха британеца сред първите десет, докато късата клечка изтегли пилотът на МакЛарън Серхио Перес. Така Хамилтън продължава със серията си от пол-позишъни от "Силвърстоун" насам, докато Себастиан Фетел ще потегли от втора позиция.

Трети се нареди Марк Уебър, а Нико Розберг и Пол ди Реста започват от съответно четвърто и пето място. Дженсън Бътън и Ромен Грожан стартират съответно шести и седми, докато Фернандо Алонсо ще потелги едва девети със своето Ферари. Кими Райконен тръгва осми, а десетото място остана за Фелипе Маса.

1020461Q1 на мократа "Спа" стартира с груба грешка на Пастор Малдонадо, който здраво раздруса болида си през един от легналите полицаи, като венецуелецът бе принуден тепърва да се връща на трасето. Двамата пилоти на Мецедес Нико Розберг и Люис Хамилтън последваха с най-добри времена, преди Себастиан Фетел и Марк Уебър да отговорят с 1-2 за световните шампиони от Ред Бул.

Люис Хамилтън прие предизвикателството и даде най-добро време с 2:04.618 минути, докато Кими Райконен и Фернандо Алонсо също припомниха за присъствието си, нареждайки се на втора и трета позиция. Лидерството отново се размени между Пастор Малдонадо, Марк Уебър и Нико Розберг, а към 20-ата минута двата болида на Ферари се озоваха в зоната на отпадащите.

Все пак Алонсо бързо "изплува" и даде най-добро време в Q1, като испанецът остави зад себе си Люис Хамилтън. От опасната зона се измъкна и съотборникът му Фелипе Маса, който също продължи към Q2. Извън втората квалификация пък останаха Пастор Малдонадо, Жан-Ерик Верн, Даниел Рикардо, Валтери Ботас, Естебан Гутиерес и Шарл Пик. Любипитното е, че за първи път от началото на сезон 2013 във Формула 1, всичките четирима британци на решетката - Люис Хамилтън, Дженсън Бътън, Пол ди Реста и Макс Шилтън успяха достигнат до участие в Q2.

1020460Марк Уебър избра да стартира Q2 с по-издръжливите твърди гуми, докато Дженсън Бътън остана с бокса на МакЛарън, където механиците на тима продължиха да полагат грижи по болида му. Пет минути след началото на втората сесия, Кими Райконен записа най-добро време с преднина от 0.760 секунди пред Марк Уебър, докато Фернандо Алонсо и Ромен Грожан се движеха съответно трети и четвърти в таблицата. Себастиан Фетел и Люис Хамилтън все още изчакваха с излизането си на пистата, оставайки в гаражите си.

Още с първата си обиколка в Q2 Люис Хамилтън даде второ най-добро време, като британецът изостана на само две десети от лидерското постижение на Кими Райконен. Скоро след това обаче думата си каза и световният шампион Себастиан Фетел, който подобри с около половин секунда най-доброто време на Ледения до този момент. Брилянтна обиколка записа и асът на Заубер Нико Хюлкенберг, който зае втора позиция с едва 0.25 секунди изоставане от Фетел.

Последва поредна рокада сред лидерите, като отлична форма със своето Ферари отново демонстрира Фернандо Алонсо, който остави всички останали зад гърба си. За добро представяне в Q3 загатна и Марк Уебър, който се нареди втори зад испанския пилот на Скудерията.

1020462Този път Дженсън Бътън успя да се промъкне сред участниците в Q3, като макар и късно, бившият световен шампион постигна пето най-добро време и продължи към финалния етап на квалификацията. Този късмет обаче нямаше неговият съотборник Серхио Перес, който отпадна още в Q2. Освен младия мексиканец, към Q3 не успяха да продължат още Адриан Сутил, Гийдо ван дер Гарде, Жулс Бианки и Макс Шилтън.

Най-добро време в Q2 пък записа Кими Райконен, следван от Фернандо Алонсо, Нико Розберг, Марк Уебър и Дженсън Бътън. Люис Хамилтън грабна спасителната 10-а позиция с няколко хилядни от секундата, като пред него останаха още Себастиан Фетел, Ромен Грожан, Пол ди Реста и Фелипе Маса.

Между края на Q2 и Q3 на "Спа" отново започна да вали, а пилотът на Форс Индия Пол ди Реста изуми всички с феноменалното време от 2:02.332 минути, което можеше да му осигури и първи пол-позишън в кариерата му до момента. Имайки предвид и все по-засилващия се дъжд над белгийската писта, то Ди Реста изглеждаше трудно победим в този етап от квалификацията.

Люис Хамилтън успя да отговори с добра обиколка и трето място в таблицата, но британецът все още изоставаше с повече от две секунди от изумителното постижение на Ди Реста. Постепенно дъждът над "Спа" започна да намалява и условията на "Спа" се подобриха, което и даваше предпоставки великолепното постижение на Ди Реста да бъде задминато.

Именно и това се случи в края на квалификацията, когато на "Спа" се стигна до истинска драма, а няколко пилоти последователно си "предадоха" пол-позишъна, преди той да бъде окончателно отмъкнат от Люис Хамилтън. Подобрените условия на "Спа" бързо изстреляха Нико Розберг на първа позиция, но скоро след това Марк Уебър подобри времето на германеца. Моменти по-късно пол-позишъна сякаш отиде в ръцете на световния шампион Себастиан Фетел, преди Люис Хамилтън да сложи точка на драматичния финал, достигайки до четвърти пореден пол-позишън и общо пети за сезона.

Водещи