Новак Джокович оцеля срещу Федерер и е новият шампион на "Уимбълдън" 06.07 | 20:19

След пропуснат мачбол Ноле се възстанови и спечели финала

От Иво Вецев

Новак Джокович е новият крал на Уимбълдън, след като днес срещу Роджър Федерер показа отлична игра и, въпреки че швейцарецът направи финален щурм и стигна до 2:2 в сетовете, в крайна сметка сърбинът триумфира след 7:6, 4:6, 6:7, 7:6, 4:6 за над 3 часа игра в Лондон.

Първият сет предложи много емоции на зрителите, като тактиката на Федерер сервси-мрежа даде ефект и традиционно добрият на ретур Джокович нямаше отговор за добрата игра на швейцареца. Така се стигна до тайбрек, в който ранен пробив направи рекордьорът по титли от големия шлем.

Равенството се задържа до 7:7, когато Новак направи решаваща грешка и Федерер успя да спечели оспорваната първа част, повеждайки във финала на "Уимбълдън".

Сърбинът обаче намери противодействие срещу опитите на швейцареца да излиза на мрежата и няколко успешни минаващи удари от бекхенд задържа съперника си на основната линия, което доведе и до обрата в мача.

Във втория сет далеч по-активен беше Джокович, който въпреки падането си в началото на сета и проблемите с гейма успя да пробие за 2:3 и след това умело задържа пробива си. Резултатът беше изравнен, а следващата част до голяма степен помогна от психологическо естество на Джокера.

Той се защити от три точки за пробив в полза на Федерер в последните си две подавания и успя да стигне до тайбрек, в който не трепна за момент, не допусна нито една непредизвикана грешка и спечели на 4 точки – 2:1 за поставения под №1.

В началото на 4-тата част Джокович направи ранен пробив и мачът изглеждаше решен. В отчаян опит 7-кратния шампион в Лондон успя да върне пробива, но при 2:3 в полза на сърбина той позволи нов брейк за Джокера и той се възползва – 4:2, а след това и 5:3. Федерер обаче се възползва от притеснението на Джокович при сервиране за мача, стигна до 30:40 и с печеливш удар от форхенд по правата остана в мача – 5:4.

Ноле обаче показа характер и стигна до точка за мача при сервиса на своя опонент, но Федерер не се предаде на любимия си турнир и изравни резултата. Разконцентрираният Джокович пък продължи с колбливата си игра и Роджър се възползва – пробив и след това 7:5 и 2:2 в сетовете.

Първи до пробив можеше да стигне Роджър Федерер, който при 3:3 в петата част можеше да реализира брейк при 30:40, но със силен сервис Ноле се защити, а след няколко равенства и поведе в резултата.

Новак Джокович обаче получи три точки за пробив още в следващо подаване на швейцареца, който отговори по невероятен начин – две излизания на мрежата и един превъзходен форхенд и ново равенството.

Последва обаче ужасяваща серия на Роджър Федерер, който загуби набързо от Ноле за 5:4 в полза на сърбина, а при сервис на Роже Джокера стигна до 15:40. Последва разиграване, в което Федерер прати топката от бекхенд в мрежата и предаде срещата – 4:6.

По пътя си към титлата вече новият №1 в световния тенис записа обрат в четъвртфиналите срещу Марин Чилич, както и още един такъв срещу Григор Димитров, срещу когото Ноле записа може би най-силния си мач в турнира. Обрат се получи и срещу Федерер.

Това беше едва втората загуба на Федерер във финал на "Уимбълдън", като единствената му друга загуба дойде от Рафаел Надал през миналото десетилетие. В същото време това е втори трофей от турнира за Новак Джокович.

Сръбският тенисист е и новият №1 в световната ранглиста, след като благодарение на победата си днес изпревари Рафаел Надал, който отпадна още в 4-ия кръг на надпреварата.

Роджър Федерер пък не успя да увеличи рекорда си по титли от Големия шлем на 18, а освен това остана с равен брой титли от "Уимбълдън" (7), колкото и Пийт Сампрас.

Водещи

Най-четени