Нови сблъсъци на полиция и протестиращи преди Гран при на Бахрейн 21.04 | 14:07

Активистите продължават да използват състезанието от Формула 1, за да приковат погледите на световните агенции

От Даниел Любомиров

Най-противоречивата дестинация от календара на Формула 1 - Бахрейн - отново стана зона на тежки сблъсъци между протестиращи и полиция преди провеждането на състезанието за Гран при от 4-ия кръг в Кралските гонки.

Активисти блокираха пътища в столицата Манама в неделя сутринта, само часове преди началото на надпреварата.

Полицията отговори със сълзотворен газ срещу хората, които причиняваха безредиците, по-голямата част от които са ученици.

Магистралата, която води към пистата "Сахир", беше изпълнена с бронирани автомобили на полицията, опитващи да спрат достъпа на протестиращите към трасето.

По принцип правителството на Бахрейн е гарантирало безопасността на всички участници в кервана на Формула 1 покрай провеждането на състезанието за Гран при.

Недоволните от режима и защитниците на човешките права обаче разчитат домакинствто на кръг от Кралските гонки като пиар акция на управляващите с цел да замаскира пред света неуредиците в страната.

Официалните изявления на полицията и правителството са, че всичко е нормално, но световните агенции не престават да докладват за денонощни сблъсъци между активисти (предимно ученици и студенти) и униформени.

В близост до самата писта "Сахир" или центъра на столицата Манама няма информация за сблъсъци. Безредиците се случват предимно в шиитските села, както стана традиция от 2011-та година насам.

Гран при на Бахрейн започва от 15:00 часа българско време.

Водещи

Най-четени