Новият президент на МОК готви сериозни промени 12.09 | 15:46

Ще има нови критерии за избора на града домакин

От Краси Киров

Новият президент на Международния Олимпийски Комитет Томас Бах ясно заяви, че ще се опита да промени процес по кандидатстване за домакин на Олимпиадите и да постави екологичният въпрос с ключов приоритет.

Изказването на Бах е продиктувано от събитията в Бразилия, където населението не одобрява приемането на два големи спортни форума, каквито са Олимпийските игри и Световното първенство, които ще се проведат в страната на кафето.

Президентът на МОК желае населението да участва в кандидатурата на страните в ранните етапи и да бъде по-заинтересовано и подпомагащо събитията.

Също така президентът на комитета заяви, че сегашната система изисква прекалено много неща на прекалено ранен етап, което води до липса на креативност.

"Ние проучваме потенциалните градове-кандидати, както бихте направили в бизнеса, при предоставяне на франчайз."

"Бих желал да променя малко този манталитет, като направя процеса повече като покана. Искам да поканя потенциалните кандидати да научат как Олимпийските игри биха паснали в техния дългосрочен план за развитие на града, региона и държавата, което би довело до по-екологично изграждане на средата."

В събота Токио беше избран за домакин на Олимпиадата през 2020 година, изпреварвайки другите два кандидата – Истанбул и Мадрид. Кандидатурата на Испания беше жестоко критикувана, поради тежката икономическа ситуация в страната и близо 30 процентната безработица.

Японската кандидатура също срещна съпротива, като комисията предложи повече средства да бъдат отделени за възстановяване на щетите от аварията във Фукушима.

Зимната Олимпиада през 2014-та в Сочи, Русия, ще коства на страната повече от 30 милиона паунда, което ще я направи най-скъпата до момента.

Себастиан Кой, който помогна на Лондон да спечели Олимпийските игри през 2012-та, да де съвет на японските си колеги: "пригответе се да работите, както никога досега в живота си за един проект."

Водещи

Най-четени