Организират мач по шахмат на 100 дъски между фенове на ЦСКА и Левски 15.03 | 15:46

Страхотно шахматно шоу ще се проведе на 20-и март в зала "Универсиада"

От iNews.bg

На 20 март от 10:00 часа в зала "Универсиада” за втора поредна година ще се проведе шахматен мегамач на 100 дъски между феновете на ЦСКА и Левски, каза на пресконференция в Пресклуб "България” депутатът в Европейския парламент Кристиян Вигенин, който е инициатор на двубоя.

Той изрази надежда, че на първа дъска един срещу друг ще се изправят президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов.

"Идеята на мача е да покажем, че ние сме толерантни, че сме хора, които можем заедно да седнем, да общуваме и да решим проблемите на дъската, заяви пред репортерите изпълнителният директор на шахматен  клуб "Левски” Николай Тодоров.

Ще се играе ускорен шах и всеки състезател ще има по 25 минути, като се очаква да се включат повече от 200 души, тъй като са предвидени смени, за да може повече хора да вземат участие. Записването става през сайтовете на двата шахматни клуба Левски и ЦСКА.

"Все още има около 15 свободни места. За останалите ще дадем възможността да се включат като резерви на място”, добави Тодоров.

Ще се изиграят две срещи, които са като две полувремена във футболен мач. Едната партия ще е с бели фигури, а другата с черни.

В паузата между полувремената ще има голяма томбола, в която на лотариен принцип ще се раздадат над 50 награди, като победители могат да бъдат единствено участниците в мачовете без значение дали са спечелили или загубили. Наградите ще бъдат раздадени бившата световната шампионка антоанета Стефанова. Ще бъде разрязана огромна торта с размери 180 на 90 см на червени и сини квадрати.

Тази година са поканени президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, спортният министър Свилен Нейков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайко Трайков, който е тренирал шахмат. Твърдо заявили намерение да участват са актьорът Георги Мамалев, Влади Варгала, Тончо Токмакчиев, депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев, лекарят на националния отбор по футбол д-р Михаил Илиев.

Един от най-интересните двубои ще бъде между 8-годишната европейска шампионка Габриела Антова и олимпийската вицешампионка от Шахматната олимпиада в Солун през 1982 г Румяна Гочева. Най-възрастният участник пък е 90-годишният Маруке Берберян.

Водещи

Най-четени