Фенове на Левски и ЦСКА се бориха на шахматното поле 20.03 | 15:40

Проявата цели да изрази съпричастността на любителите на шахмата към борбата с хулиганството по спортните терени

От Краси Киров

Шахматният сблъсък на 100 дъски между фенове на Левски и ЦСКА, който се провежда за втора поредна година в столичната зала "Универсиада" бе спечелен отново от "червените" привърженици.

Организатор на шоуто е евродепутатът Кристиян Вигенин, който не дойде на турнира, заради световната политическа обстановка. Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов също не уважиха турнира въпреки поканите отправени към тях.

Агитките на Левски и ЦСКА също ги нямаше, заради мачовете на любимите им отбори в провинцията. Иначе на турнира се състезаваха доста известни личности от шоубизнеса, политиката и спорта.

От двете страни на дъските застанаха доктора на националния ни отбор по футбол Михаил Илиев, депутатът Петър Курумбашев, Стефан Иванов, шеф на Комисията по въпросите на децата, младежта, спорта и туризма към Столичния общински съвет, алпинистът Дойчин Василев, ексдепутатът и киноактьор Павел Чернев, 8-годишната европейска шампионка Габриела Антова, както и много други любители на древната игра.

Проявата цели да изрази съпричастността на любителите на шахмата към борбата с хулиганството по спортните терени.

В двубоя на цели 100 шахматни дъски "червените" отново се показаха като по-добри майстори на древната игра и победиха съперниците си със 105:95. Най-възрастният шахматист в "Универсиада" бе 90-годишният Мароке Берберян, а най-младият - 5-годишният Никола от школата на Левски.

Партиите бяха по ускорен шах, а всеки състезател имаше по 25 минути. Играха се по две партии - с черните и с белите фигури. Между тях имаше голяма томбола с награди, които бяха раздадени от бившата световна шампионка Антоанета Стефанова. Организаторите се бяха погрижили на мача да има и огромна торта.

Водещи

Най-четени